BOEKEN

BOEK

Winterboek

Winterboek

Gerbrand Bakker

Het Winterboek, samengesteld door Gerbrand Bakker en Eva Cossée, is een vrolijke, moderne variant van een aloude klassieker met mooie, literaire verhalen over de winter, over sneeuw en ijs en over een kerstviering in zomers warm Zuid-Afrika.

Daarnaast staan er voor iedere thuiskok bruikbare en lekkere recepten in voor echte winterkost als stamppot en erwtensoep, en ook voor speculaas, oliebollen en glühwein. Voor de overwinteraars in zonnige oorden staat er een ijsrecept in. Ook zijn veel handige tips opgenomen, bijvoorbeeld over de (moes)tuin in de winter, moet de vorst echt eerst over de boerenkool heen, omdat hij anders niet smaakt en moeten de oleanders inderdaad naar binnen als het vriest.

En tips voor de schaatser: hoe train je je spieren en voer je je conditie op voor een echte grote toertocht en wat doe je aan om warm te blijven i.p.v. het pak kranten onder de trui van Reinier Paping. En hoe zit het met de dieren in de winter? Moet je de vogels bijvoeren en wat geef je ze? Hoe maak je zelf een vetbol voor de vogels en hoe figuurzaag je een voederhuisje? Voor de lange winteravonden maakte Gerbrand Bakker een uitgebreide etymologische quiz, waar hij bij zijn optredens in het land veel succes mee heeft.

Het merendeel van de teksten in dit boek is van de hand van Gerbrand Bakker zelf, voor sommige bijdragen zijn andere auteurs uitgenodigd.

Het Winterboek is het ideale cadeau voor jezelf en voor bijna iedereen in je omgeving.

   

'Hij is op z’n best als hij bijvoorbeeld verhaalt over het winterklokje voor een gehoor van beroepskwekers en galanthofielen. Op zo'n moment zou je hem de Carmiggelt van het winterlandschap kunnen noemen.' - Nu.nl ****

'Gerbrand Bakker is de aangewezen persoon om een winterboek samen te stellen. Hieraan hebben familie, vrienden en collega's bijgedragen, zoals Franca Treur, Maarten 't Hart en Dolf Verroen. Toch zijn het vooral de verhalen Bakker zelf die de aandacht trekken. Door de veelzijdigheid van de bijdragen is deze bundel geschikt voor de nieuwsgierige, de nostalgische, de gezellige en de norse mens. En vooral voor de mens die gevoelig is voor de sfeer van de winter.' - NBD|Biblion

Het Winterboek bij AVRO's Opium

Schrijver Gerbrand Bakker is een liefhebber van de winter. Hij houdt van winterlandschappen, schaatsen en snert. In zijn ‘Winterboek’ belijdt hij deze liefde in verhalen en gedichten.

Bron: Cultuurgids.AVRO.nl

Bespreking door Pieter Steinz op Radio 1

Pieter Steinz bespreekt 17 december deze boeken: - Gerbrand Bakker, Winterboek (uitg. Cossee) - Joseph Roth, De honderd dagen (uitg. Atlas) - Paul Verhaak, Bommelparade (uitg. Ton Paauw) - List-o-Pedia (uitg. Terra)

Bron: Radio1.nl

Fragment op Radio 1

Ze kennen elkaar waarschijnlijk niet eens, maar de link was grappig: in het net verschenen schaamteloos nostalgische kadoboek ‘Lexicon van verdwenen dingen’(uitgeverij Fontaine en Noë) van Ko van Geemert stuitte ik op het fenomeen ‘Winterboek’! Laat Gerbrand Bakker (uitgeverij Cossee) er nu net een geschreven te hebben. Staan een aantal prachtige verhalen in! Ik lees er 2 voor!

Bron: Radio1.nl

Vermelding op Mediorweb

Winterboek: een mooi boek om te gaan lezen in een heerlijk warm huis, waarbij het buiten het wonderlijke winterlandschap tot verbeelding spreekt.

Bron: Mediorweb.nl

Recensie op Nu.nl

Gerbrand Bakker, een man met vele gezichten, komt ineens met een verzamelboek over de wintertijd, eenvoudigweg Winterboek getiteld.

Bron: Nu.nl

Wintertip bij Boekhandel Westerhof

Daarnaast plaats het de auteur mooi in zijn ‘natuurlijke habitat’ en kun je er ook nog praktische tips aan ontlenen. Een boek voor bij de kachel.

Bron: BoekhandelWesterhof.nl

Alles over het Winterboek op Winterboek.com

Bron: Winterboek.com