BOEKEN

BOEK

Vuurland

Vuurland

Andreas Oosthoek

In zijn deels autobiografische roman Vuurland vertelt Andreas Oosthoek over zijn tijd als dienstplichtig militair bij het omstreden detachement Dienst Identificatie, een ‘samenraapsel van dromers en denkers, gestrande studenten en rotjongens’. Ze zijn overgeleverd aan de naweeën van de oorlog, ze zijn overgeleverd aan elkaar. Dagelijks worden ze geconfronteerd met de dood, de gesneuvelde jongens zijn van hun eigen leeftijd en hebben de tekenen van vergelding, moord en verraad. Het is de taak van Eenheid 402 om de naamlozen een naam te geven en thuis te brengen. De Duitse grens over, met trompetgeschal en wapperende vlaggen.

Vuurland vertelt over de drieëntwintigjarige commandant Alva, een bikkel met een zachte kern. Zijn ‘lijkenpikkers’ hebben een mascotte, Krakau de Kraai, en kennen bizarre rituelen. Ze delen liefde en noodlot en soms raken ze aan de grens van de waanzin, zonder begeleiding, zorg of nazorg. Ze zijn, zoals Alva zegt, ‘de spelers in een antioorlogsfilm’.

Vuurland is ook het verhaal van de Duitse grenadier die omkomt bij de haast vergeten Slag om de Schelde, de van brute moord beschuldigde Britse commando’s en de jongen uit Keulen die – jaren na de oorlog – het spoor zoekt van zijn vader, een gevreesde commandant die in de duinen van Walcheren door zijn eigen mannen is afgeknald.

Meeslepend, beeldrijk en met een scherp oog voor details vertelt Andreas Oosthoek van een groep jonge mannen die geconfronteerd wordt met de gruwelen van de oorlog en zich staande probeert te houden voor een normaal leven na hun diensttijd.

   

Vuurland ontwikkelt zich van griezelverhaal, autobiografie en historische documentaire tot een heuse thriller Een roman rijk aan literaire toespelingen, waarin realiteit en fictie in elkaar overgaan.’ – Provinciale Zeeuwse Courant

 

'De zolder van Oosthoek, oud-hoofdredacteur van de Provinciale Zeeuwse Courant, lijkt een ware schatkamer. In 2015 vond hij er het manuscript terug van Het relaas van Solle, dat hij in 1974 op papier zette en dat vorig jaar gepubliceerd werd. Nu is er het van nog vroeger datum daterende ’Vuurland’. De openingszin is meteen typerend voor Vuurland: ’Het vlindertje verlaat de oogkas van Jürgen Felz’. Deze combinatie van poëzie en gruwel tekent de roman.' – Haarlems Dagblad ****

 

'Vuurland is een veelzijdig boek. Literaire toespelingen en historische feitenmateriaal over de Tweede wereldoorlog krijgen een plek in een autobiografische getint verslag van een macabere periode bij de Identificatiedienst. Het verhaal eindigt met een spannende zoektocht naar antwoorden op vragen over de gebeurtenissen in de laatste oorlogsdagen. Alleen door de feiten uit dit boek in een roman te verwerken werd het mogelijk de onmenselijkheid van de werkomstandigheden van de dienstplichtigen bij de Identificatiedienst tot de lezers door te laten dringen.

Ik hoop van harte dat er nog veel meer op de zolder van Andreas Oosthoek ligt' – JannieTr op Mijnboekenkast.Blogspot

'Een roman die zorgt voor oprechte ontroering.' – Guus Bauer op Tzum 

Artikel op NOS

'Heel jonge jongens zijn de dood in gejaagd'

Ze lagen nog waar ze gesneuveld waren, in elkaars armen. Duitse parachutisten, nog geen achttien jaar oud. De Nederlandse dienstplichtige militair Andreas Oosthoek heeft geholpen met hun identificatie.

 

"Verstrengeld in de dood heet dat, het vlechtwerk van de dood, een harde alliantie", zo beschrijft hij wat hij zag in de onlangs verschenen roman Vuurland. "Het waren oorlogsslachtoffers, net als geallieerden en verzetsmensen", overpeinst de schrijver tijdens een wandeling door het duingebied boven Vlissingen.

Bron: nos.nl