BOEKEN

BOEK

Overwoekerd

Overwoekerd

Tsead Bruinja

Overwoekerd is een zoekende, soms bijna religieuze bundel. Welk doel dient dit leven en kijkt iemand over onze schouders mee? Dit zijn gedichten voor wie wil lachen om zichzelf en de trivialiteiten van ons dagelijkse leven, en voor wie wil voelen hoe diep de liefde kan gaan.

Bruinja blijft de dichter die als geen ander op vertederende wijze de intimiteit van het huiselijk leven kan beschrijven, bijvoorbeeld als hij zich afvraagt 'hoeveel wasmachines' zijn huwelijk mag duren, of wanneer hij 'na een avond Chinees' op de wc niet meer zeker weet of zijn 'lichaam een geschenk is of een straf'.

Opvallend in deze bundel is de aandacht voor de 'wereld buiten', zelfmoordaanslagen in Londen, de begrafenisrituelen in India, vreemdelingehaat in Afrika.

Tsead Bruinja, in 2009 een van de genomineerden voor het ambt van Dichter des Vaderlands, schreef met Overwoekerd zijn meest complete bundel tot nu toe.

   

twee keer stond ik deze week aan het water

twee keer stond ik deze week aan het water
een keer om te bidden met onbekenden
en een keer om te kijken

we baden met onze ogen dicht
en hoorden het laatste amen aan
dat uit geen van onze monden viel
ik werd er niet gelovig van

we keken en ik moest iets vertellen
zodra ik wees naar een stuk papier
begon het te vliegen

ik liet alle papieren
zachtjes neerkomen
op de golven

wie niet wilde vliegen
zat in het zand en keek

wie niet wilde bidden
ging naar huis

en werd in zijn dromen
alsnog gedwongen

te spreken

‘Het is een rijke bundel, een waarin hij met indrukwekkend gemak zijn veelzijdigheid demonstreert.’ – Joep van Ruiten in Dagblad van het Noorden

‘Tsead Bruinja is een man van de wereld. De beste gedichten in Overwoekerd roepen sterke beelden op die in hun waarde worden gelaten. Er is ruimte om de geest te laten dwalen.’ – Piet Gerbrandy in De Groene Amsterdammer

‘Een wereldse bundel in een opvallend eenvoudig parlando geschreven. Bruinja is bijzonder getalenteerd. Hij staat bijna op springen van vitaliteit.’ – Erik Lindner op DeGroene.nl

‘Buinja’s poëzie is van deze tijd.’ – Janita Monna in Trouw

‘Het is een bundel vol lyriek, dynamiek en dramatiek, een hoogst persoonlijke en contrastrijke bundel ook, en tegelijk de meest geëngageerde die Bruinja tot nu toe schreef.’ – Willem Thies in Poëzierapport

‘Een rijk geschakeerde bundel vol parels van gedichten.’ – Eppie Dam in Leeuwarder Courant

Bij Tsead lijken de woorden te leven.
Ze veranderen.
Ben ik vrolijk
dan lezen zijn teksten mij treurig.
Ben ik verdrietig
dan lezen zijn woorden me blij.
- Herman van Veen

'Het werk van de zowel in het Fries als in het Nederlands schrijvende Tsead Bruinja doet het ook goed als performance: het is tamelijk anekdotisch en komt daardoor meteen over. Bruinja’s prozastukken kenmerken zich door ademloze zinnen en bezwerende herhalingen, waardoor je dit proza toch weer als poëzie ervaart: heel bijzonder. Verder experimenteert hij met intermedialiteit. Hij schrijft gedichten bij beeldende kunstwerken, doet veel aan gelegenheidsgedichten, is even politiek geëngageerd als commercieel bezig, performt samen met muzikanten en zelfs met een flamencodanseres.' - Maaike Meijer in De 100 beste gedichten

Recensie op deReactor.org

Tsead Bruinja is een dichter die het goed met zichzelf heeft getroffen. Dat klinkt sarcastischer dan het is bedoeld: het is namelijk niet zo dat Bruinja zelfingenomen is, of hoog van de toren blaast. Wat ik bedoel is dat Bruinja een bevoorrecht leven leidt.

Bron: DeReactor.org

Bespreking op LiterairNederland.nl

De nieuwe, fraai vormgegeven bundel van Tsead Bruinja toont voorop een scherp genomen foto van een schop die niet lang tevoren nog gebruikt moet zijn gezien de aarde die er nog aan zit. Achterop ligt de dichter zorgeloos in het hoge gras te dromen. Tussen voor- en achterplat staan 55 gedichten gegroepeerd over 7 afdelingen.

Bron: LiterairNederland.nl

Jurgen Maas in gesprek met Tsead Bruinja tijdens OBALive

Tsead Bruinja's vierde dichtbundel in het Nederlands, 'Overwoekerd', is een zoekende, soms bijna religieuze bundel. Welk doel dient dit leven en kijkt er iemand over onze schouders mee? Dit zijn gedichten voor wie wil lachen om zichzelf en de trivialiteiten van ons dagelijkse leven, en voor wie wil voelen hoe diep de liefde kan gaan, want Bruinja blijft de dichter die als geen ander op vertederende wijze de intimiteit van het huiselijk leven kan beschrijven, bijvoorbeeld als hij zich afvraagt ‘hoeveel wasmachines’ zijn huwelijk mag duren, of wanneer hij ‘na een avond Chinees’ op de wc niet meer zeker weet of zijn ‘lichaam een geschenk is of een straf’.Opvallend in deze bundel is de aandacht voor de ‘wereld buiten’, zelfmoordaanslagen in Londen, de begrafenisrituelen in India, vreemdelingenhaat in Afrika.

Bron: Soundcloud.com

Bespreking op LiterairNederland.nl

Overwoekerd is een zoekende, soms bijna religieuze bundel. Welk doel dient dit leven en kijkt iemand over onze schouders mee? Dit zijn gedichten voor wie wil lachen om zichzelf en de trivialiteiten van ons dagelijkse leven, en voor wie wil voelen hoe diep de liefde kan gaan.

Bron: LiterairNederland.nl

genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012