BOEKEN

BOEK

Lennon

Lennon

David Foenkinos

In het Dakota, een duur appartementencomplex in New York, luistert een psychotherapeut naar zijn patiënt. De patiënt is een vijfendertigjarige man die praat over de vrouw van wie hij zielsveel houdt, over de relatie met zijn twee zoons en over zijn jeugd in Liverpool. Én over zijn tijd als leider van The Beatles, de grootste band aller tijden. De band die hij ooit populairder dan Jezus noemde. 

John Lennon beëindigde in 1975 zijn muzikale carrière om in New York voor zijn gezin te zorgen. De media kunnen slechts gissen naar zijn beweegredenen om zich terug te trekken. De enige aan wie hij die uit de doeken doet is zijn therapeut. In achttien gesprekken onthult Lennon zijn kant van het verhaal. Hoe ervaarde hij de bloeiperiode van The Beatles, waarom brak hij met ze? Wat heeft zijn jeugd daarmee te maken? Welke invloed hadden zijn zoons Julian en Sean, en vooral: welke rol had Yoko Ono? 

Als groot fan deed David Foenkinos jarenlang onderzoek naar het mysterieuze leven van John Lennon. Met Lennon is het hem gelukt een uniek beeld te schetsen van de laatste vijf teruggetrokken jaren van de ster, voordat hij voor zijn huis werd doodgeschoten door een manische fan. Foenkinos beschrijft de wervelwind van een leven vol vreugde, falen, drugs, liefde en creativiteit met verve. Het is alsof John Lennon persoonlijk het woord
voert.

   
  • 'Foenkinos laat de 35-jarige Lennon op basis van grondige research een bijzonder genuanceerd beeld van zichzelf schetsen. Hij legt de vinger op heel wat tere plekken: de moeizame relatie met zijn ouders, de band met zijn zonen, de eenzaamheid waarmee hij worstelt, het verstikkende succes van The Beatles... Deze zwierige vertaling geeft een aanstekelijke inkijk in het hoofd van de meest getroebleerde der Beatles.' - Gazet van Antwerpen (****)
  • 'Lennon is aanstekelijk. Foenkinos weet de muzikant in zijn luchtige, stekelige en verwaande spreektaal te vangen. Tijdens het lezen duikt die wat nazale, verveelde stem  van Lennon als vanzelf op.' - Trouw
  • 'Door Lennon te schrijven vraagt Foenkinos vergiffenis voor zijn grote held. Lennon was groots, ook in zijn ellende. En daarmee is de roman Lennon vooral een therapie geworden voor ons als fans, met Foenikos als de grootste fan. Een adembenemend boek over een held die zijn fouten erkent en om vergiffenis vraagt. Dankzij Foenkinos kunnen we Lennon weer allemaal in ons hart sluiten.' - Bazarow (****)
  • 'Een geweldig inkijkje in het leven van een fenomeen.' - Hebban (****)
  • 'Foenkinos weet het voor elkaar te krijgen dat je als lezer echt gelooft dat Lennon aan het woord is.' - Mixed Grill
  • 'Lennon is krachtige, geslaagde en boeiende biografische roman van een complexe persoonlijkheid die de popmuziek ingrijpend heeft veranderd.' - Alles over boeken en schrijvers (****)
  • 'Lennon van Foenkinos is onderhoudend, hij is een fijne verteller die de groteske gebeurteniisen van de Beatlemania kleurrijk vertelt. Het is een bijzonder vermakelijke roman.' - Friesch Dagblad
  • 'Een bijzonder vermakelijke roman.' - Tzum