BOEKEN

BOEK

Het eigen oor

Het eigen oor

Mark Boog

Aangevuld met nieuw werk en met gedichten die nog niet eerder in reguliere bundels verschenen. Op bijgevoegde CD leest Mark Boog zelf zijn gedichten, deels met instrumentale begeleiding.

Vanaf zijn met de C. Buddingh’ -prijs bekroonde debuut Alsof er iets gebeurt heeft Mark Boog met zijn gedichten de harten gestolen van vele Nederlandse en Vlaamse poëzieliefhebbers. De raadselachtige helderheid, de afstandelijkheid en betrokkenheid die in alle gedichten terugkeren, houden de lezer voortdurend bij de les.Taal is bij Boog nooit een obstakel maar een speelse vorm van denken en uitbeelden op papier.Het broeit onder de eenvoudige woorden, de ogenschijnlijk vanzelfsprekend aaneengeregen zinnen.

Dat was al zo in zijn debuut, en daarna groeide zijn meesterschap met iedere nieuwe bundel, van Zo helder zagen we het zelden en Luid overigens de noodklok, tot en met De encyclopedie van de grote woorden, die werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2006.

Het dichterschap van Mark Boog (1970) is in de afgelopen jaren gerijpt en geslepen, en dus werd het tijd voor Boogs eigen keuze uit zijn oeuvre tot nu toe. Nee, dit is geen volledige verzameling, maar wel een kleine tweehonderd pagina’s schoonheid en gelaten tragiek. Aangevuld met nieuw werk en met gedichten die nog niet eerder in reguliere bundels verschenen. Op bijgevoegde CD leest Mark Boog zelf zijn gedichten, deels met instrumentale begeleiding.

   

De laatste stad

De hotelkamer is alleraardigst.
Het verblijf kan verlengd.
De laatste stad bruist van leven, loopt over.
Rondom de eindeloze vlakte, ter verkenning.
Spreid de reisgidsen nog eens uit over de tafel!
Eén enkele bestemming, zo veel woorden:
het moet er wel mooi zijn. Je zegt soms dat we
er vandaan komen, maar ik herinner me niets.

Zouden er echt geen bergen zijn, geen meren,
geen wegen? We moeten ons goed voorbereiden.

'Deze nieuwe presentatie van zijn werk is opvallend en doet recht aan wat van meet af aan verfrissend aan zijn poëzie was: de luchtig gehouden beschouwelijkheid ervan, gepaard aan gedempte lyriek en een zeker behoefte aan experiment.' - NBD|Biblion

Recensie op 8weekly.nl

Voor zijn werk werd Boog bekroond met twee belangrijke poëzieprijzen in Nederland, de Buddingh-prijs voor zijn debuutbundel en de VSB-prijs voor De encyclopedie van de grote woorden. De recent uitgekomen bloemlezing uit zijn werk komt dus niets te vroeg.

Bron: 8weekly.nl