NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Vier ballen voor 'De geheugenpolitie' in NRC

Lovende recensie voor Ogawa's roman in het NRC.

De geheugenpolitie krijgt vier ballen in het NRC!

In zijn recensie schrijft Auke Hulst: "Ogawa legt nooit uit wat er precies aan de hand is en dat draagt bij aan de kalme kracht van dit boek".
Hij stelt dat er verschillende manieren zijn om het boek te benaderen: "het is mogelijk het boek te lezen als een sprookjesachtige studie naar de aard van onderdrukking (...) maar het boek valt net zo gemakkelijk te lezen als een metafor voor het kwetsbare geheugen." 
Ogawa heeft in interviews te kennen gegeven dat ze geen politieke roman heeft willen schrijven. "Maar", aldus Hulst, "wat niet politiek bedoeld is, heeft door omstandigheden - de opmars van rechts-extremisme, revisionisme en fake news - een politieke lading gekregen. Althans, als je het boek zo wilt lezen. Want daarin is de lezer gelukkig zo vrij als de bewoners van vergeeteiland onvrij zijn."

Lees hier de volledige recensie. 

Deze dystopische roman speelt zich af op een naamloos eiland, waar Geheime Politie met hulp van Geheugenjagers een schrikbewind voert. Vervolgingen en verdwijningen zijn er aan de orde van de dag, want de Politie heeft de taak collectieve vergetelheid te genereren. De enkelen die blijven herinneren, vrezen voor hun leven. 
Wanneer een jonge schrijver ontdekt dat haar redacteur in gevaar is voor de geheugenpolitie, maakt ze een schuilplaats onder haar vloer om hem te verbergen. Terwijl angst en verlies hen omringen, klampen ze zich samen vast aan haar schrijven als een laatste redmiddel om het verleden te bewaren.
In De geheugenpolitie reflecteert Yōko Ogawa op totalitarisme en stil verzet, evenals op wat ons nog menselijk maakt. als steeds meer van wat wij kennen verdwijnt.