NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Uwe Wittstock komt naar Nederland!

Uwe Wittstock, auteur van het zojuist verschenen Februari 1933. De winter van de literatuur is op 22 en 23 november in Amsterdam en Den Haag.

Op dinsdag 22 november om 17 uur wordt Uwe Wittstock geïnterviewd door uitgever Christoph Buchwald over Februari 1933 in Den Haag, op de Duitse Ambassade (Groot Hertoginnelaan 18-20). Inloop vanaf 16.30. Aanmelden is gratis en kan door te mailen naar Ku-S@denh.diplo.de
 
Op woensdagavond 23 november om 20 uur zal uitgever Christoph Buchwald in gesprek gaan met Uwe Wittstock over Februari 1933 in het Goethe-Instituut in Amsterdam. Meld je hier gratis aan voor het evenement.

Over het boek 
Op maandag 30 januari 1933 wacht Joseph Roth het nieuws niet langer af, hij neemt de ochtendtrein naar Parijs. Ondertussen werkt Thomas Mann in München aan een lezing over Richard Wagner, hij heeft even geen tijd om zich met politiek bezig te houden. Maar het gaat allemaal razendsnel. Februari 1933 is de maand waarin voor Duitsland alles verandert, ook voor schrijvers. Uwe Wittstock schetst van dag tot dag in een collage van dagboekfragmenten, columns en mediaberichten hoe het rijke literaire leven van de Weimarrepubliek binnen een paar weken plaatsmaakte voor een lange winter. Een loden tijd, waarin het net rond de familie Mann, E.M. Remarque, Vicki Baum, Alfred Döblin, Irmgard Keun en vele anderen zich steeds strakker sloot.

Wittstock beschrijft de sfeer van die dagen op indringende manier, de angst en het zelfbedrog, de passiviteit van de een en de vastberadenheid bij de ander. Wie slijmde met de nieuwe machthebbers, wie moest vrezen voor zijn leven en werk en moest vluchten? Op basis van deels ongepubliceerd archiefmateriaal ontstaat een caleidoscopisch en overweldigend beeld van een gewelddadige tijd. Het boek laat zien hoe brutaal en grondig een totalitair regime de hoogstaande cultuur van een hele maatschappij in de kortste tijd te gronde kan richten.

Over de auteur
Uwe Wittstock is literair criticus en schrijver. Tot 2018 was hij redacteur van weekblad Focus, waarvoor hij nu columnist is. Voordien werkte hij als literair redacteur bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung, als redacteur bij uitgeverij S. Fischer en als hoofd van de kunstsectie en cultuurcorrespondent bij Die Welt. In 1989 ontving hij de Theodor Wolffprijs voor Journalistiek.

In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam, Genootschap Nederland Duitsland en de Duitse Ambassade Den Haag.