NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Uitgeverij Cossee op de Beijing Book Fair

Tussen 31 augustus tot 4 september jl. vond de 18e Beijing International Book Fair plaats. Met de komende Chinese vertaling van Gerbrand Bakker's debuutroman Boven is het stil en omdat Nederland Country of Honour was op de beurs, reisden uitgevers Eva Cossée en Christoph Buchwald naar China.

Onderstaande video is gemaakt door Rene Seegers. Eva Cossée en Christoph Buchwald waren te gast bij hem in China.'The bamboo is very flexible, but also very strong'Op de Beijing International Book Fair (BIBF) is het vooral leren. Leren en vragen, kijken en informeren hoe de Chinese boekenmarkt, de uitgeverijen, het proces van het uitgeven in elkaar zitten, welke rol de staat erbij speelt en hoe de auteurs ermee omgaan. De beste manier is nog steeds het directe contact, het gesprek, de ontmoeting. Tot mijn verrassing krijgen wij van de Chinese redacteuren, uitgevers, auteurs, journalisten en studenten-tolken altijd heel heldere antwoorden, soms heel precies, soms in prachtige, hoffelijke maar duidelijke omschrijvingen. De 'situatie', zei een jonge redacteur van een grote uitgeverij, die in Californië gestudeerd heeft, met niet te misverstaande duidelijkheid, 'is as flexible as our bamboo, the thicker it is, the higher we can climb. Permanent dialogue is essential for us, it fuels the self-reflection, so please continue!' Onze deelname aan de BIBF wordt – en dat krijg je al na de eerste dag op de beurs al in de gaten – juist door de kritische geesten zeer gewaardeerd.

Het is een begin, een kennismaking, het begin van een gesprek. Over “business” praat hier bijna niemand. Geld is hier nu vooral met wetenschappelijke boeken te verdienen. Maar ze zijn nieuwsgierig naar alles, zij willen ons en onze cultuur begrijpen. Hoe wij leven en hoe wij in elkaar zitten, daarover willen zij Nederlandse romans lezen. Literatuur, daar zijn wij het snel over eens, is altijd ook een tijdsbeeld. Over Nederland hebben zij duidelijk minder clichés paraat dan wij over China. En nog iets wordt heel snel duidelijk: door het proces van uitwisselen en leren is er al veel veranderd. De wetenschappelijke academies en instituten vormden het begin, nu zijn duidelijk de kunsten aan de beurt. Wie denkt, dat de uitingen van de regering een realistisch beeld geven van het culturele klimaat en de culturele energie in het land, is net zo naïef als diegenen die onbezwaard door kennis en feiten geloven, dat een boycot de vrijheid dient. Het tegenovergestelde is het geval.

Christoph Buchwald, Uitgeverij CosseeLees tevens het artikel van Aleid Truijens uit de Volkskrant van 7 september 2011