NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Saskia Goldschmidt, Eric Schneider en Hans Fallada in het theater

Twee Cossee titels staan binnenkort als theaterbewerking op de planken: De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt en Alleen in Berlijn van Hans Fallada. De hormoonfabriek is van 29 oktober t/m 2 november te zien in theater De Groene Engel in Oss in een bewerking van Stichting Uit 't Bosch. En Toneelgroep Maastricht speelt van 19 november t/m 12 december Alleen in Berlijn in Theater de Bordenhal in Maastricht en Cultuurhuis Heerlen. En tot 5 februari 2015 spelen Bram van der Vlugt, Kitty Courbois en Thom Hoffman in Moesson, een indrukwekkende voorstelling over ons Indische verleden, geschreven door Eric Schneider en gebaseerd op zijn verhaal in Een tropische herinnering.

Met Alleen in Berlijn presenteert Toneelgroep Maastricht een toneelbewerking van Hans Fallada’s succesroman Jeder stirbt für sich allein (1947), een meesterlijk verhaal over een merkwaardige vorm van klein verzet en het overleven van gewone mensen in tijden van crisis. Regisseur Aike Dirkzwager brengt dit boek letterlijk tot leven door álle kleurrijke romanfiguren ten tonele te voeren, gespeeld door professionele acteurs samen met een groot aantal Limburgse amateurspelers.

Alleen in Berlijn vertelt de ware geschiedenis van het eenvoudige echtpaar Quangel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Berlijn tot een bizarre sabotageactie besluit. Ze beginnen in openbare gebouwen, op vensterbanken en in trappenhuizen handgeschreven briefkaarten achter te laten, met daarop onhandig geformuleerde anti-Hitlerslogans. Ze dromen ervan de mensen wakker te schudden met hun kleine revolutie, maar de meeste kaarten worden meteen bij de Gestapo ingeleverd. Een moordend kat-en-muisspel begint.

Fallada laat ons tegen de achtergrond van het Nazisme kennismaken met een bonte doorsnee van personages die op allerlei manieren de crisis en de oorlogsjaren het hoofd proberen te bieden: de kruimeldief, de informant, de hoer, de heldin met het hart op de goede plaats, maar ook met de Gestapo-commandant, de corrupte geestelijke en de politieofficier die zich uiteindelijk door het verzet van het echtpaar laat overtuigen.

Alleen in Berlijn is te zien van 19 november t/m 12 december 2014 in Theater de Bordenhal in Maastricht en op 11 en 12 december 2014 in Cultuurhuis Heerlen. Kijk voor meer informatie en speeldata op www.toneelgroepmaastricht.nl.

-----

Het lukte Stichting Uit 't Bosch de exclusieve rechten te krijgen om de roman De Hormoonfabriek van Saskia Goldschmindt, geïnspireerd op historische feiten en Osse elementen, te bewerken voor toneel. Gedreven amateurspelers uit de regio brengen onder regie van Marieke Moors deze geschiedenis vol met tegenstrijdige belangen tussen commercie en wetenschap, met bronsthormoon volgestopte fabrieksmeisjes en door testosteron voortgedreven kerels tot leven.

Motke de Paauw realiseert zich op zijn sterfbed dat het hem niet gelukt is fatsoenlijk te leven. Samen met zijn broer Aron en de farmacoloog Rafaël Levine richtte hij vanuit zijn slachtfabriek een onderneming op voor het ontwikkelen van hormoonpreparaten. De omstandigheden in de beginjaren waren bepaald niet gunstig. Armoede in de katholieke provinciestad, klassenjustitie en opkomend antisemitisme vormden een giftig mengsel, maar Motke zette door. Als na de Tweede Wereldoorlog de balans wordt opgemaakt, blijkt dat niemand ongeschonden uit de strijd is gekomen.

Kijk voor meer informatie op www.uittbosch.nl

-----

Moesson is, na Emma’s Feest, Oude Meesters en La Paloma, de vierde voorstelling in de serie Toneel Plus, die zich richt op creëren van de mogelijkheid gelouterde acteurs op leeftijd nog steeds op het toneel te zien.

Elk jaar komen de diplomaat Ferdy Aronius, zijn moeder en haar vroegere geliefde Mees Stork bij elkaar om de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki te 'vieren'. De verwoestende bommen maakten een einde aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en markeerden tegelijkertijd het einde van het koloniale tijdperk, de mooiste tijd van hun leven.

De drank vloeit rijkelijk en naarmate de avond vordert, neemt de openhartigheid van het gezelschap toe. Voor het eerst komt de schokkende waarheid over de dood van de broer van Ferdy op tafel, met grote consequenties voor de banden tussen de drie personen.

Acteur Eric Schneider bewerkte dit stuk onlangs tot een roman, Een tropische herinnering, waarover Willem Nijholt schreef: ‘Wat een boeiend boek! Eric Schneider schrijft zijn verhalen onderkoeld, maar weet juist daardoor diepe emoties op te wekken.’

Kijk voor meer informatie op de website van theaterbureau Hummelinck Stuurman