NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Princess Margriet Award for Culture

Vier baanbrekende, Europese cultuurmakers werden op Europadag 9 mei in Paradiso onderscheiden met de Princess Margriet Award for Culture 2017. Onder de winnaars bevond zich ook onze schrijver en wetenschapper Navid Kermani (Keulen).

Na de openingsspeech van HKH Prinses Laurentien, president van de European Cultural Foundation (ECF), ontving hij zijn prijs uit handen van HKH Prinses Margriet der Nederlanden. ECF kent de prijzen jaarlijks toe aan mensen die via cultuur bruggen bouwen in de samenleving. “Deze vier laureaten laten overtuigend zien hoe cultuur het verschil maakt en een positief antwoord kan geven op fragmentatie in Europa. Deze tijd heeft dit soort nieuwe helden nodig”, aldus de jury.

Schrijver, journalist en hoogleraar oriëntalistiek Navid Kermani (Keulen, 1967) is een van Duitslands meest toonaangevende en gerespecteerde intellectuelen, die in zijn werk laat zien hoe vervlochten de fundamenten van de Europese en Arabische culturen zijn.

“De laureaten streven ernaar een snaar te raken bij mensen die het niet per definitie met hen eens zijn, vraagtekens te zetten bij heersende opvattingen en vooral te luisteren. En zij dagen ons uit hetzelfde te doen. Zij reageren op prangende kwesties en inspireren door middel van literatuur, journalistiek en media een breed publiek. Zo verbreden ze de horizon en openen ze het debat,” aldus de jury die dit jaar naast juryvoorzitter en ECF-directeur Katherine Watson bestaat uit Andreas Broeckmann, Juan Freire, Ivan Krastev, Ruth Mackenzie en Saskia van Stein.