NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Nieuwe roman van Jan van Mersbergen verschenen

Op 20 februari is de nieuwe roman van Jan van Mersbergen, De laatste ontsnapping, verschenen. In de eerste recensie schrijft NRC Handelsblad: 'In de levensechte weergave van de hitsige dronkemanstochten grijpt Van Mersbergen terug op wat hij in Naar de overkant van de nacht al bewees te kunnen: zijn lezers meevoeren in de roes van de hoofdpersoon. Van Mersbergen grossiert in dat soort scènes, waarin kleine gebaren en onuitgesproken gedachten je zomaar de adem benemen. Hoe een mens een brok in zijn keel kan krijgen door een doodeenvoudige zin.' ****

Zijn vorige boek, Naar de overkant van de nacht, is meermalen herdrukt, bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Het is inmiddels in Spaanse en Turkse vertalingen verschenen en het boek zal worden verfilmd. De laatste ontsnapping is de zevende roman van Jan van Mersbergen.

‘Jij bent mijn vader,’ zegt de jongen aan de telefoon. Hij heet Deedee en is tien jaar. Na het eerste telefoontje dringt het nieuws nog niet tot Ivan door. Neemt iemand hem in de maling? Na het tweede telefoontje ontmoeten ze elkaar. Nu Ivan de jongen voor het eerst ziet, weet hij zeker dat hij de vader is: Deedee lijkt sprekend op Ivans jongere broer, die in Joegoslavië achterbleef toen Ivan besloot te vluchten.

Wat betekenen familiebanden als je elkaar nog nooit hebt gezien? En wat is die bijzondere band tussen vaders en hun kinderen, waarover sommigen als vanzelfsprekend beschikken en waar anderen jaloers op zijn? Jan van Mersbergen vertelt over stoere mannen, aarzelende vaders, slimme kinderen en begripvolle vrouwen. Over vrijheid, ontsnapping en verantwoordelijkheid. Net als bij Naar de overkant van de nacht laat hij ons achter met verbazing over zoveel inzicht in het menselijke hart.

Jan van Mersbergen (Gorinchem, 1971) debuteerde in 2001 met De grasbijter, waarmee hij genomineerd werd voor de Debutantenprijs. De laatste ontsnapping is zijn zevende roman. Hij won de BNG Nieuwe Literatuurprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Zijn romans zijn in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Turks vertaald en Naar de overkant van de nacht (2011) en Morgen zijn we in Pamplona (2007) worden verfilmd.

‘Een van de interessantste schrijvers van Nederland.’ – NRC Handelsblad