NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Nanouk Leopold verfilmt succesroman Boven is het stil

Eind februari 2012 starten in Zeeland de opnames van Boven is het stil, de nieuwe film van Nanouk Leopold. Leopold bewerkte zelf het scenario van de gelijknamige, veelvuldig bekroonde en internationaal geprezen roman van Gerbrand Bakker. De cast van de film bestaat uit Jeroen Willems, Henri Garcin, Wim Opbrouck, Lies Visschedijk, Loes Wouterson en Martijn Lakemeier.

Gerbrand Bakkers roman Boven is het stil is uitgegeven door Cossee en kreeg talloze nominaties o.a. het Gouden Ezelsoor, de Debutantenprijs en werd bekroond met de hoogst gedoteerde internationale literaire prijs voor een roman in de Engelse taal, de IMPAC Dublin Literary Award. Deze vertaling is verschenen bij Harvill/Secker. Ook in Duitsland en Frankrijk is de roman een bestseller. Vertalingen verschijnen in meer dan twintig landen waaronder China, Zuid-Korea, Israël en Libanon.

In de film Boven is het stil speelt Jeroen Willems (49) de hoofdrol van boerenzoon Helmer, die met zijn bejaarde vader (Henri Garcin) overhoop ligt omdat die in hem een mislukte zoon ziet. Willems viel onlangs op met zijn vertolking van Jacques Brel in de solovoorstelling Brel. Hij werkte mee aan talloze films en series en speelde Pieter Jelles Troelstra in Nynke en Wim Sonneveld in de serie Bij ons in de Jordaan. Hij had één van de hoofdrollen in Stellenbosch.

Het filmpubliek leerde de in Parijs woonachtige Nederlander Henri Garcin (82) kennen als de vader van Abel, in de gelijknamige debuutfilm van Alex van Warmerdam. Wim Opbrouck (42) is een geliefde acteur-zanger in Vlaanderen en had een opvallende rol in Kan door huid heen. Lies Visschedijk (37) werd bij het grote publiek bekend als Roelien in Gooische Vrouwen en Martijn Lakemeier (18) won een Gouden Kalf voor zijn speelfilmdebuut Oorlogswinter.

Boven is het stil wordt geproduceerd door Isabella Films en Circe Films in coproductie met de VPRO en COIN Film in Duitsland. Stienette Bosklopper en Els Vandevorst zijn de producenten. Nanouk Leopold die met haar eerdere films succes had op de festivals van Berlijn, Cannes en Toronto, won met Brownian Movement op het laatste Nederlands Film Festival na zes nominaties twee Gouden Kalveren: voor Beste Regie en Beste Scenario. Bij Boven is het stil is een ervaren team betrokken: de Belgische Frank van den Eeden is de cameraman, Elsje de Bruijn de production designer en Katharina Wartena de editor.

Boven is het stil wordt gedistribueerd door Cinéart en zal naar verwachting in februari 2013 in de bioscoop verschijnen. De film krijgt steun van het Nederlands Film Fonds, VPRO, CoBO-fonds, Filmstiftung NRW en MEDIA Slate Funding. De wereldrechten liggen bij Film Distribution.