NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen wordt verfilmd

Producenten Pupkin en Rinkel Film hebben de filmrechten verworven van het boek Naar de overkant van de nacht, geschreven door Jan van Mersbergen. Deze poëtische roman over de Vasteloavend (Limburgs carnaval) won de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2012. Jan van Mersbergen en Uitgeverij Cossee kozen uit meerdere geïnteresseerden voor de sterke inhoudelijke aanpak van regisseur Mark de Cloe (Shocking Blue, Mannenharten en Emmy Award genomineerd voor Sterkste man van Nederland). Het script wordt geschreven door Laura van Dijk.

Naar de overkant van de nacht verhaalt over veerman Ralf die tijdens een met drank en liefde overgoten nacht van de Venlose Vasteloavend misschien wel de belangrijkste keuze in zijn leven moet maken. Blijft hij bij zijn grote jeugdliefde Sara, die hem de zorg over haar vier kinderen heeft toevertrouwd, of kiest Ralf voor zichzelf en vervolgt hij zijn leven alleen. Kraanvogels, flirtende meisjes, vele glazen bier, de warmte en saamhorigheid van een lange carnavalsnacht helpen hem bij die keuze. Maar aan de overkant van de nacht is het uiteindelijk toch Ralf die alleen een beslissing moet nemen.

De makers zijn erg blij met het verwerven van de rechten: ’Zelden is de roes en de rede tijdens carnaval zo mooi verweven en invoelbaar verteld als in dit intieme boek van Van Mersbergen.’, ‘Krachtig hoe je meegaat met een eenling die zich overgeeft aan de losbandigheid van Vasteloavend, waar vriendschappen voor een nacht worden gesloten en een tragisch verleden in een dronkemansroes wordt onthuld.’

Pupkin is onder meer producent van de films: Bellicher: Cel, Doodslag en Loft. Daarnaast produceert Pupkin ook de series Feuten en Van God Los. De succesvolle Bellicher-reeks werd onlangs verkocht aan Fox Studios USA voor een Amerikaanse remake. Pupkin werkt momenteel aan de nieuwe film van Pieter Kuijpers, Hemel op Aarde en de speelfilm De Ontmaagding van Eva van End.

Rinkel Film produceerde onder andere de met Gouden Kalveren bekroonde speelfilms Achtste-Groepers Huilen Niet, Süskind en Nothing Personal. Momenteel werken zij aan een speelfilm over Lucia de B. en een nieuwe boekverfilming van Jacques Vriens’ Oorlogsgeheimen.

De opnames van Naar de overkant van de nacht staan gepland in het voorjaar van 2014, op locatie in Venlo. De film zal in het najaar van dat jaar in de bioscopen verschijnen.