NIEUWS
NIEUWSBERICHT

Mooi interview met Khalid Mourigh in de Volkskrant
Khalid sprak met de Volkskrant over De gast uit het Rifgebergte.
Yassamine El Kajdouhi van de Volkskrant interviewde Khalid Mourigh over De gast uit het Rifgebergte. Met zijn boek geeft hij 'de Marokkaanse gastarbeider een genuanceerd gezicht'.
Khalids opa verliet in 1953 het Rifgebergte in Marokko om het avontuur op te zoeken in Europa en kwam uiteindelijk als gastarbeider in Nederland terecht. Vlak voor hij stierf, vertelde hij nog eenmaal zijn levensverhaal. Khalid maakte er opnames van en die vormden de basis van zijn boek. Het viel hem op dat gastarbeiders in de literatuur een zeer magere rol spelen, al helemaal het persoonlijke verhaal van deze mensen komt nauwelijks aan bod. Khalid wil hier verandering in aanbrengen: 'Met dit boek wil ik mijn opa, de gastarbeider, contouren geven: zijn goede en slechte kanten laten zien.’
Hij vindt het belangrijk de vooroordelen weg te nemen die nog altijd spelen, zoals de vermeende passiviteit van de eerste gastarbeiders: 'De meesten zijn, zoals mijn opa, op eigen initiatief gekomen (...) Het waren pioniers, avonturiers'.
Met zijn boek hoopt Khalid ook de jongere Marokkaanse Nederlanders te bereiken, ‘die uit een soort misplaatst schaamtegevoel vaak geen vragen durven te stellen aan hun ouders en grootouders’. Door een persoonlijk verhaal te vertellen denkt hij deze jongeren te kunnen helpen met bepaalde identiteitsvragen en hen een nieuw perspectief te bieden op hun voorouders.
Hoewel Khalid schrijft over een eerdere generatie, is de thematiek uit De gast uit het Rifgebergte ook nu nog zeer actueel: ‘Nederland worstelt duidelijk nog met zijn multiculturele samenleving. Ik denk dat die beter wordt geaccepteerd als je de geschiedenis ervan begrijpt. Daaraan hoop ik met mijn boek bij te dragen.’
Lees hier het volledige interview.