NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Mieke Tillema te gast bij Opium en OVT!

Afgelopen week was Mieke Tillema te gast bij radioprogramma's Opium en OVT om te spreken over Ida Simons. Pianiste, schrijfster en overlevende.

Mieke Tillema was afgelopen week tweemaal te horen op de radio over haar biografie Ida Simons. Pianiste, schrijfster en overlevende

Op 2 juli sprak ze met Annemieke Bosman voor Opium op NPO4.
Na het horen van een unieke opname van de Amerikaanse radio van 1951 waarop Ida Simons een stuk van Chopin speelde, gaf Tillema een kleine schets over de persoonlijkheid van Simons. Hieruit kwam haar liefde voor muziek, maar ook haar sprankelende, spontane karakter naar voren. En haar humor, die tegelijk gelieerd is aan het tragische. Dat was ook wat Tillema het meeste opviel toen ze zelf in 1983 voor het eerst Simons Een dwaze maagd las.
     Verder spraken ze over het gegoede joodse milieu waaruit ze afkomstig was, de invloed van de Tweede Wereldoorlog op haar carrière en haar persoonlijke leven en de wijze waarop dit terugkomt in Een dwaze maagd. Volgens Bosman trekt Simons hierin haar eigen angsten, depressies en trauma's naar een hoger plan: de geschiedenis van de joden in Europa - die van de ene op de andere dag als 'Untermensch' werden weggezet en miskend werden. Een dwaze maagd werd benoemd tot het 'belangwekkendste boek van 1959', maar ook de lezer van nu raadt Bosman de roman nog zeer aan.
     Simons heeft een tragisch en vroeg, waarschijnlijk zelfgekozen levenseinde gehad, dat niemand heeft kunnen verhoeden. Toch doet Tillema 'mooi recht aan haar met deze fantastische biografie'.

 

Zondag 4 juli was Mieke Tillema te horen in de uitzending van OVT
Tillema vertelt over haar kennismaking met Ida Simons in 1983, toen ze voor het eerst Een dwaze maagd las en bij het eerste hoofdstuk al moest schaterlachen. Pas bij de tweede lezing viel haar op dat er ook een heel tragische kant aan zat. En dat is ook de rode draad in haar leven geweest: 'humor is een kleurige lap die de wonden moet bedekken' zei Ida daar zelf over. Die tragiek heeft uiteraard te maken met Simons' ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook daarvoor al was ze vaak somber gestemd. In het interview vertelt Tillema over Ida's poesiealbum - een belangrijke bron bij het schrijven van haar biografie - waarin een docent op school al schreef dat ze het leven van de zonnige kant moest bekijken.
     In het interview kwam ook het werk aan bod dat Ida schreef na de Tweede Wereldoorlog, de dichtbundel Wrange oogst 1940-1945  en In memoriam Mizzi, dat in 2015 bij Cossee verscheen. De interviewers spreken over een 'biografie vol tragiek, maar ook vol humor'.