NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Mieke Tillema geeft een lezing over Ida Simons

Op woensdag 4 mei geeft Mieke Tillema een lezing naar aanleiding van haar biografie over pianiste en schrijfster Ida Simons.

Den Haag - Open Joodse Huizen
Een lezing met muziek en poëzie

Haagse Kunstkring
Denneweg 64
inloop vanaf 19.15, aanvang 19.50

Let op: Reserveren is verplicht. Tel. 070-3647585 (woensdag t/m vrijdag 12.00-17.00 uur; zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur)

Ida Simons (1911-1960) was negentien jaar toen ze haar debuut als concertpianiste maakte. Daarna speelde ze voor uitverkochte zalen. Ze is een van de succesvolste vergeten schrijvers van Nederland. Naast poëzie en enkele novellen schreef ze één roman die haar in 1959 even heel beroemd maakte: Een dwaze maagd. De Tweede Wereldoorlog was de grote cesuur in haar leven. Tijdens de oorlog werd ze met haar gezin gedeporteerd naar de kampen Barneveld, Westerbork en Theresienstadt. Er ontstond een breuk “die door de tijd wel gekramd, doch nimmer ongedaan kon worden gemaakt.“ Drie weken voor haar dood maakte ze nog met de dichter A. Marja furore in de Haagse Kunstkring.

Auteur Mieke Tillema vertelt over Ida Simons. Ze schreef een biografie. Pianist Tobias Borsboom brengt Schumann ten gehore en Anita Poolman draagt poëzie voor.