AGENDA

AGENDA-ITEM

Lezing: Anna van Suchtelen over het Zeeuwse Versailles

15-11-2019

Beeldend kunstenaar Anna van Suchtelen gaat in op haar schrijversdebuut Versailles aan de Schelde. Ze liet zich inspireren door haar familiegeschiedenis en door het begrip genius loci: de geest van een plek. Vrijdag 15 november in Utrecht!

‘Een Versailles in miniatuur in een vergeten uithoek aan de Schelde’, schrijft een krantenverslaggever in 1894 over het huis Zorgvliet in het Zeeuwse dorpje Ellewoutsdijk. Bij zijn bezoek aan dit buiten van de baggeraarsfamilie Van Hattum kan hij zijn ogen niet geloven. Binnen ziet hij een wintertuin, een theaterzaal met een draaitoneel en drie kunstzalen vol schilderijen. Buiten stuit hij op een landschapstuin met een hertenkamp, een kassengalerij en een eiland met een volière. Vanuit de uitkijktoren zijn in de wijde omtrek alleen weilanden, de zeedijk en de Westerschelde te zien.
Voor haar schrijversdebuut Versailles aan de Schelde liet beeldend kunstenaar Anna van Suchtelen zich inspireren door haar familiegeschiedenis en door het begrip genius loci: de geest van een plek. Dit klassieke begrip werd nieuw leven ingeblazen door de achttiende-eeuwse dichter-tuinman Alexander Pope met zijn dichtregel ‘Consult the genius of the place in all’. Deze regel werd eerste wet in landschapsontwerp en -planning: stel de locatie zelf centraal, raadpleeg en voeg je naar de geest van de plek. Wat gebeurt er met de geest van een plek als een plek wordt weggeveegd, of als je die moet achterlaten? Anna van Suchtelen stelde een locatie, het buitenhuis Zorgvliet, centraal en onderzocht wat er met mensen gebeurt als hun leefomgeving ingrijpend verandert.

 

Plaats en datum       

Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht

Vrijdag 15 november 2019, 10:00 - 12:00 uur


Prijs                           

Lezing €25