AGENDA

AGENDA-ITEM

Judith Belinfante in De Literaire Hemel tijdens de Boekenweek

10-04-2020

Deze avond is verplaatst naar vrijdag 10 april

Judith Belinfante vertelt over haar grootmoeder Marianne Philips. Andere sprekers zijn Jaap Scholten, Leny Hamminga, en Nynke van der Molen. Met live muziek van het Weimar Trio.

Vrijdag 10 april 2020 | Café de Amer, Amen | Aanvang 20.15u

Tijdens een avond vol interviews zal Judith Belinfante vertellen over haar grootmoeder, politica en schrijfster Marianne Philips. Andere geinterviewden zijn Jaap Scholten en Leny Hamminga. De avond wordt aan elkaar gepraat door Annette Timmer en Albert Haar, en live muziek wordt verzorgd door het Weimar Trio.

Marianne Philips (1886-1951) werd geboren in een welvarend Joods gezin in Amsterdam. In 1919 werd zij als een van de eerste vrouwen gekozen tot raadslid voor de SDAP in Bussum. Zij ijverde voor de positie van arbeidersvrouwen en hun kinderen. In 1929 debuteerde ze met haar roman De wonderbare genezing, een jaar later verscheen De biecht, beide sterk autobiografische boeken. Er volgden tot 1940 nog drie romans, een aantal novelles en vertalingen waarin haar grote belangstelling voor ethische, filosofische en sociale vraagstukken te vinden zijn. Als Joodse mocht ze vanaf 1940 niet meer publiceren. Ze overleefde in de onderduik en werd in het voorjaar van 1945 met zware artrotische reuma gediagnosticeerd. Ze zou de rest van haar leven aan bed gekluisterd blijven. Al ernstig ziek deed ze mee aan de prijsvraag van de CPNB voor de Boekenweek. In 1950 werd bekend dat haar novelle De zaak Beukenoot was verkozen tot het Boekenweekgeschenk van dat jaar. Ze overleed in 1951. Cossee gaf in 2019 zowel De zaak Beukenoot als De biecht opnieuw uit.

 

Entree voor dit evenement bedraagt €15,-
Reserveren gaat via reservering@literairehemel.nl