NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Jan van Mersbergen wint de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011

Jan van Mersbergen heeft voor zijn roman Naar de overkant van de nacht de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 gewonnen. Jan van Mersbergen, die in 2005, 2007 en 2009 ook genomineerd werd met zijn romans De hemelrat, Morgen zijn we in Pamplona en Zo begint het, is de zevende winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De overige genomineerden waren: Miquel Bulnes, Anne-Gine Goemans, Henk van Straten, David Pefko en Maartje Wortel. De prijs werd eerder gewonnen door Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel( 2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Jan van Mersbergen (1972) debuteerde in 2001 met de roman De grasbijter. Bij Uitgeverij Cossee verschenen vervolgens De macht over het stuur, De hemelrat, Morgen zijn we in Pamplona en Zo begint het. Op 11 oktober 2011, om 11 minuten over 11 verscheen bij Koops Boeken de speciale editie van Naar de overkant van de nacht. Twee weken later kwam de roman landelijk uit. De roman werd uitzonderlijk goed ontvangen: in drie kranten 5 sterren.

Uit het juryrapport:
‘Tijdens Vastelaovend ben je niet verkleed als iemand anders, tijdens Vastelaovend ben je eindelijk jezelf’. Met deze beginzin laat Jan van Mersbergen meteen zien waarom het hem te doen is in deze kleine, en tegelijk grootse roman. Het verhaal concentreert zich op de sympatieke antiheld Ralf die tijdens het Venlose carnaval, de Vastelaovend, temidden van de meest buitenissige personages, de blues krijgt. Het vriest vijftien graden, maar de als veerman verklede stratenmaker voelt weinig van de kou, vooral dankzij een fiks aantal alcoholconsumpties. De lezer zit in deze dwingende, goed opgebouwde roman 175 pagina’s lang opgesloten in het hoofd van Ralf en zijn rondrazende dronkemansgedachten. Naar de overkant van de nacht is gezet in die typische, stugge en robuuste Van Mersbergenstijl. Net als in zijn roadnovel Morgen zijn we in Pamplona en het van woede zinderende De macht over het stuur kiest Van Mersbergen hier weer voor een sterke, zwijgzame man als hoofdpersonage, die blijkt te beschikken over een verrassend rijk gevoelsleven.’