NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Gevierd auteur David Grossman krijgt de hoogst gewaardeerde prijs van Israel; The Israel Prize for Literature 2018!

Het Israëlische Ministerie van Onderwijs maakt vandaag bekend dat David Grossman de prestigieuze Israel Prize for Literature 2018 zal ontvangen. Minister Naftali Bennett liet weten dat David Grossman 'one of the most moving, deep and influential voices in Israeli literature' is. Hij krijgt de prijs voor ‘a series of masterpieces during his 35 year illustrious writing career’.

David Grossman ontving al vele liiteraire prijzen voor zijn werk. In 2017 kreeg hij de Man Booker International Prize voor zijn roman Komt een paard de kroeg binnen (Cossee 2015). Maar ook werd hij bekroond met de Prix Médicis Etranger, de Vredesprijs van de Duitse boekhandel en de Geschwister Scholl-Preis. Eerder ontving hij eredoctoraten van o.a. de universiteiten van Leuven en Florence. Zijn werk is in meer dan 30 talen vertaald.

De 64-jarige David Grossman is een van Israëls beroemdste schrijvers. De roman Zie: Liefde (1990) betekende zijn internationale doorbraak. Zijn werk bevat behalve essays, kinderboeken en een toneelstuk voornamelijk romans, waaronder Het zigzagkind (1996, verfilmd in 2013), Jij bent mijn mes (2000), De uitvinder van geheimen (2003) en Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2008). Uit de tijd vallen (2011) werd al enkele malen voor toneel bewerkt net als de succesvol ontvangen roman Komt een paard de kroeg binnen (2015).

Recent verscheen bij uitgeverij Cossee Nacht in Jeruzalem (2018), in de nieuwe Broekzakbibliotheek. Op 5 mei 2015 maakte hij grote indruk met de nationale Vrijheidslezing in Vlissingen, opgenomen in de uitgave Leven en schrijven in tijden van oorlog (2016).