AGENDA

AGENDA-ITEM

Een verhaal over Marianne Philips door Judith Belinfante

23-04-2019

Historica Judith Belinfante zal op 23 april om 20.00 uur een bijzondere lezing geven over haar grootmoeder Marianne Philips in samenwerking met Historische Kring Bussum. Het evenement zal in de Wilhelminakerk te Bussum plaatsvinden. 

In maart verschenen er bij uitgeverij Cossee twee heruitgaven van de Nederlandse schrijfster Marianne Philips: De zaak Beukenoot en De biecht. In allebei de uitgaven verzorgt kleindochter Judith Belinfante een nawoord. De boeken van Philips kunnen met recht herontdekte klassiekers genoemd worden.

Philips heeft een fascinerend leven achter de rug. Philips was politica en schrijfster en werd geboren in een welvarend Joods gezin in Amsterdam. Ze werd al jong wees en moest toen voor haar stiefzusje- en broertje passen en na school in het naaiatelier van haar stiefvader werken. Hierdoor kon ze de driejarige hbs niet voltooien.

In 1929 debuteerde Philips met haar roman De wonderbare genezing, een jaar later verscheen De biecht, beide sterk autobiografische boeken. In haar werk vind je een grote belangstelling voor ethische, filosofische en sociale vraagstukken. Als Joodse mocht Philips vanaf 1940 niet meer publiceren. Na de oorlog, en al ernstig ziek, deed Philips mee aan de prijsvraag van de cpnb voor de Boekenweek. In 1950 werd bekend dat haar novelle De zaak Beukenoot werd verkozen tot het Boekenweekgeschenk van dat jaar.

Judith Belinfante zal op 23 april van alles vertellen over het fascinerende leven en werk van haar grootmoeder Marianne Philips. 

Datum: dinsdag 23 april
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Toegang: €5,-, gratis voor leden van de Historische Kring Bussum en bewoners van de Marianne Philipslaan Bussum.
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl