NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Digitale boekpresentatie 'Ik was erbij' A. F. van Ravesteijn

Dinsdag 23 juni zal, in samenwerking met de Duitse ambassade en het Genootschap Nederland Duitsland, van 17.00 tot 18.00 uur een digitale boekpresentatie van Ik was erbij van A. F. van Ravesteijn plaatsvinden.

Via Webex gaat uitgever Christoph Buchwald in gesprek met David Barnouw, voormalig onderzoeker en woordvoerder bij het NIOD. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

  • Datum: dinsdag 23 juni 17.00 - 18.00 uur.
  • Locatie: thuis, via de computer, tablet of mabiel via Webex.
  • Deelname: gratis, aanmelding verplicht met naam en emailadres. U ontvangt inloggegevens voor de meeting per mail.
  • Aanmelden per mail

Deze video legt uit hoe Webex werkt. 

We zien u graag! 


Over het boek:

In het najaar van 1942 wordt de Haagse kantoorbediende A.F. van Ravesteijn, net als duizenden andere negentienjarigen, tewerkgesteld in nazi-Duitsland. Hij moet in Hamburg aan de slag. Wegens een bombardement komt hij niet verder dan Recklinghausen en wordt tenslotte ingezet bij het krijgsgevangenkamp in Buer, waar Russische en Oekraïense mannen én vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken.

In de keuken van het kamp ontmoet hij de Duitse Lotte. Via haar vader krijgt hij er een betaald baantje bij. Hij moet noteren welke mijnwerkers wanneer ondergronds gaan.

Het duurt niet lang voordat men bij de Dienststelle für Fremdarbeiter de vaardigheden van de jonge ‘Herr Rabenstein’ ziet en hij ook ingezet wordt als doktersassistent en als verantwoordelijke voor de controle van voedselbonnen.

Tussen deze ellende en de bombardementen door is er gelukkig één iemand bij wie hij altijd terecht kan om zijn hart te luchten: Lotte, met wie hij zich verlooft. Totdat zij als kleuterleidster geëvacueerd wordt en hij Anneliese ontmoet. Opnieuw moet hij zich afvragen: een relatie tussen een Nederlandse jongen en een Duits meisje, kan dat wel?

Ondertussen nemen de misstanden, de angst voor de nachtelijke geallieerde bombardementen en de voedselnood toe. Van Ravesteijn probeert waar mogelijk te helpen. Een jonge Russin uit het kamp heeft een kind gekregen en dringend melk nodig, anderen smeken om voedselbonnen, en Van Ravesteijn weet nooit zeker, wie hij bij zijn illegale hulpacties kan vertrouwen en wie hij daardoor in levensgevaar brengt. Volgens het NIOD een uniek document van een Nederlandse dwangarbeider onder het naziregime.


Over de auteur: 

A.F. van Ravesteijn (Den Haag, 1923) werkte na zijn schooltijd als administratief medewerker bij een drukkerij in Den Haag, tot hij eind 1942 een van de velen jongeren was die verplicht in de Arbeitseinsatz tewerk werden gesteld in Duitsland. Hij moet naar Hamburg, maar stapt onderweg tijdens een luchtaanval uit de trein en komt tenslotte terecht in Gelsenkirchen.  Hij wordt daar ingezet als administratief medewerker in een kamp voor Russische krijgsgevangenen die in de kolenmijnen tewerk werden gesteld. Hij geniet tijdens het werk enige vrijheid, maakt daar ook gebruik van en belandt voor vijf weken in een cel. Het grootste dilemma voor de jonge man: wie kan je vertrouwen en wie niet, wat zijn de motieven van iemand die je helpt – er zijn Duitsers en Duitsers, goede, onverschillige en slechte.

Na de bevrijding wordt hij door de Britten gevraagd om te blijven, omdat hij alles over de organisatie van de Duitse mijnbouw in het Ruhrgebied weet. Eind jaren veertig keert hij terug naar Nederland en wordt leraar Duits, de taal en die hij tot de dag van vandaag foutloos en accentvrij beheerst. Tijdens zijn tijd als dwangarbeider hield hij geen dagboek bij, Herr Rabenstein schreef hij vanaf 2004 volledig uit zijn herinnering. Ook omdat over de vele duizenden Nederlanders im Arbeitseinsatz weinig bekend is, is A.F. van Ravesteijns bericht een uniek document en een bijzonder boeiend lectuur.