NIEUWS

NIEUWSBERICHT

De hemel boven Parijs wordt verfilmd

Auteur Bregje Hofstede en regisseur/scenarist Sara Verweij hebben hun handtekening gezet onder het optiecontract voor de verfilming van Hofstede’s debuutroman De hemel boven Parijs. Het boek verscheen in 2014, ontving lovende recensies, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil en wordt binnenkort ook in Duitsland en Denemarken vertaald en gepubliceerd. Sara Verweij zal het scenario schrijven en de film regisseren. Producent André van Duren en director of photography Luc Brefeld zijn eveneens vanaf het begin bij dit project betrokken.

Het boek
De hemel boven Parijs is het verhaal van geschiedenisstudente Fie die in Parijs onder de hoede wordt genomen door haar Franse professor Kunstgeschiedenis aan de Sorbonne, Olivier. Zij herinnert hem aan zijn oude liefde en dwingt hem om ingewikkelde beslissingen te nemen over zijn leven. Gustaaf Peek schreef in De Groene Amsterdammer: ‘Hofstede heeft het vermogen om de taal het werk te laten doen. Een roman die met elk nieuw hoofdstuk aan kracht wint. Haar Parijs is aantrekkelijk, maar behapbaar, eerder gedistingeerd dan glamoureus. Een succesvolle vertelling in een sterke Europese traditie.’Sara Verweij (links) en Bregje Hofstede (rechts) tekenen het contract, foto: Luc Brefeld

De auteur
Bregje Hofstede (Ede, 1988) woont in Brussel, volgde haar studies kunstgeschiedenis en Frans in Utrecht, Parijs en Berlijn, en sloot die af met een onderzoeksmaster in 2012. Hofstede ontving de Hollands Maandblad aanmoedigingsbeurs 2012/2013 voor haar korte verhalen en essays. Ze doceerde kunstgeschiedenis aan de Radbouduniversiteit en werkt als redactrice. De jury van het Hollands Maandblad schreef: ‘Bregje Hofstede heeft alles wat elke gewone sterveling zo graag zou willen hebben: intelligentie, vastberadenheid, een mooie pen en de belofte van een jong talent. De jury is vervuld van zowel ontzag als verwachtingen over haar schrijflust.’

De regisseur
Sara Verweij (1980) is filmregisseur maar heeft een achtergrond als theatervormgever. Ze ontwierp decors, licht en kostuums voor theatervoorstellingen en kunstexposities, die o.a. te zien waren op het Oerol Festival en in Museum Boijmans Van Beuningen. In 2004 schreef en regisseerde Verweij haar eerste korte film Het Model. De film werd haar toegangskaartje tot de Nederlandse Filmacademie, en was tevens te zien op het Nederlands Film Festival en het Shnit International Shortfilmfestival in Zwitserland. Na het behalen van haar diploma in 2009 maakte ze de goed ontvangen film Mijn Marko die in het kader van de One Night Stand serie ontwikkeld werd.

De producent
André van Duren (Reek, 1958) is een Nederlandse regisseur. Hij regisseert televisiefilms en series, commercials en speelfilms. Hij debuteerde in 1989 met de prijswinnende televisiefilm Het Verhaal van Kees, naar een script van Willem Wilmink. Hij won tweemaal een gouden kalf (Pleidooi, Mariken) en won in 1992 de persprijs op het Nederlands filmfestival met Richting Engeland. Deze film werd geselecteerd voor het Panorama-programma van het festival van Berlijn. De familiefilm Mariken won verschillende internationale prijzen. Met producent Matthijs van Heijningen verfilmde hij in 2003 het boek Kees de jongen van Theo Thijssen. In 2011 schreef en regisseerde hij de film De Bende van Oss, die zeven nominaties kreeg voor een Gouden Kalf; de film won een Gouden Kalf voor Beste muziek. De Bende van Oss werd eveneens bekroond op festivals in België en Argentinië. In het voorjaar van 2012 regisseerde hij de aflevering Zwarte Dagen van de serie Van God Los. Van Duren verkreeg onlangs de verfilmingsrechten met producent Matthijs van Heijningen van De Helleveeg, het nieuwste boek van A.F.Th. van der Heijden.

De director of photography
Luc Brefeld (1962) was als cameraman of camera-assistent betrokken bij tientallen speelfilms waaronder: De Surprise, Sonny Boy, Tirza, De Storm, Zwartboek, Minoes, Discovery of Heaven, Nynke. Hij draaide ook diverse commercials, onder andere voor de Staatsloterij (geregisseerd door Mike van Diem) en de recente Zwitserleven-campagne.