NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Cossee koopt vertaalrechten nieuw ontdekte novelle Simone de Beauvoir!

De nog niet eerder gepubliceerde novelle, die in het najaar van 2020 bij Cossee zal verschijnen, geeft nieuwe inzichten in het feministisch rolmodel dat Simone de Beauvoir was, en nog steeds is.
 

Sylvie Le Bon de Beauvoir vond in het archief van Simone de Beauvoir een manuscript van de novelle Les inséparables, die nog niet eerder verschenen was. Het manuscript is geschreven in 1954 en bespreekt een belangrijke periode uit het leven van Beauvoir: haar tijd op de kloosterschool Desir, en haar jeugdige vriendschap met 'Zaza'. Zaza, die in het boek Andrée heet, komt in dezelfde klas als de vertelster terecht, en al snel ontstaat een bijzondere en hechte vriendschap. Ze worden onafscheidelijk, groeien samen op, proberen zich los te maken van de heersende conventies, en zoeken naar een manier waarop ze om kunnen gaan met hun geloof. 

Simone de Beauvoir was een Franse filosoof en feminist. Ze was de levenslange partner van Jean-Paul Sartre. In haar hoofdwerk Le deuxième sexe (De tweede sekse, 1949) analyseert zij de positie van de vrouw. Ze onderzoekt de feiten en mythen over ‘de vrouw’ en constateert dat de vrouw wordt aangemoedigd om te kiezen voor een passieve levensvorm. In deze nieuwe, nog niet eerder gepubliceerde novelle leren we begrijpen hoe Simone de Beauvoir tot het feministisch rolmodel dat ze vandaag de dag nog steeds is, heeft kunnen uitgroeien.


In Frankrijk verschijnt de novelle bij Éditions de l'Herne. Cossee heeft de Nederlandse vertaalrechten verworven. De vertaling verschijnt in het najaar van 2020 en wordt vertaald door Martine Woudt.