AGENDA

AGENDA-ITEM

Boekenweek 2020: Saskia Goldschmidt en haar werk

10-03-2020

Saskia Goldsmidt leest voor uit- en vertelt over haar eigen werk. Er is gelegenheid voor vragen uit het publiek en signeren.

Dinsdag 10 maart 2020 | Kulturhus Haaksbergen | Aanvang 20.00u

Saskia Goldschmidt debuteerde in 2011 met het non-fictie boek Verplicht gelukkig, portret van een familie, een literair verhaal over de zoektocht naar haar familiegeschiedenis en het effect van die Joodse geschiedenis, gelardeerd met verdrongen pijn en trauma, op de mens die zij geworden is. Een jaar later werd haar eerste roman, De hormoonfabriek, gepubliceerd. Dat boek stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs, werd vertaald in acht landen, was als 12,5-uur-durend hoorspel te horen op Radio 1, en wordt momenteel in Frankrijk bewerkt voor verfilming.

Goldschmidt schreef vervolgens De voddenkoningin (vertaald in het Duits en binnenkort ook in het Frans), en in 2018 verscheen Schokland, een roman waarin veel actuele zaken de revue passeren: klimaatverandering, wat er van boeren wordt verwacht en hoe ze daar zelf tegenaan kijken, hoe het is om te leven op grond die steeds vaker trilt. Maar het is ook een boek waarin meegeleefd wordt met een moeder en een dochter, voor wie het lastig is, vorm te geven aan zowel liefde als vrijheid. Schokland verschijnt in de zomer van 2020 in een Engelse vertaling, en de filmrechten van het boek zijn verkocht. 

In haar lezing neemt Goldschmidt haar publiek mee naar een wonderbaarlijke familiegeschiedenis, en naar de wereld en de mensen van het Groninger Hogeland. Met behulp van foto's, filmpjes, verhalen en voorlezing schetst ze hoe er vanuit de vraagstelling "wat gebeurt er achter de deuren van de woonhuizen in de familieboerderijen?" een hedendaagse en aangrijpende roman ontstond.