NIEUWS

NIEUWSBERICHT

Archivaris van de wereld in het Allard Pierson Museum

De hoofdpersoon van Lia Tilons roman Archivaris van de wereld, Albert Kahn, staat centraal in de tentoonstelling De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918. Van 21 juni 2018 tot en met 6 januari 2019 stelt het Allard Pierson Museum een intrigerende selectie reproducties van autochromes tentoon, zowel die van Kahn zelf als die van andere pioniers van de kleurenfotografie.

Tot ver in de twintigste eeuw waren foto's, van nieuwsbeelden in de krant tot familiekiekjes, in de regel zwart-wit. Toch is kleurenfotografie al veel ouder dan we denken. Aan het begin van de twintigste eeuw maakte aardappelzetmeel op glasnegatieven het mogelijk dat foto's in kleur konden worden genomen. Om de camera's goed te kunnen bedienen, moest je van een ervaren fotograaf leren hoe je ermee om moest gaan, zoals ook in Archivaris van de wereld te lezen is. 

Albert Kahn trok erop uit om mensen en hun culturen vast te leggen. Met hem deed een handjevol fotografen hetzelfde. Zij waren de eersten die de twintigste eeuw in kleur vingen met één klik van hun camera.

Het Allard Pierson Museum maakte een selectie uit de meer dan 72.000 autochromes van het 'Archief van de Planeet', en vulde die aan met foto's van de Rus Sergej Prokoedin-Gorski, die het Rusland van de tsaren in kleur vastlegde, en Nederlandse fotografen die ons land voor het eerst in kleur op de foto zetten.

Treed de wereld van Lia Tilons Albert Kahn binnen en bekijk met eigen ogen het bijzondere, filantropische werk van deze mysterieuze, idealistische bankier. 

 

De tentoonstelling loopt van 21 juni 2018 t/m 6 januari 2019. Meer informatie vind je op de website van het museum: http://www.allardpiersonmuseum.nl/gedeelde-content/evenementen/tentoonstellingen/2018/06/de-wereld-in-kleur.html