NIEUWS

NIEUWSBERICHT

4 en 5 mei bij Cossee

Deze week staat in het teken van de herdenking van oorlogsslachtoffers en het vieren van de vrijheid. Daarom twee Cossee-boeken uitgelicht die hier goed bij aansluiten: Anne Frank. Het meisje en de mythe en De muren vielen om

In Anne Frank. Het meisje en de mythevertelt Jacqueline van Maarsen, een goede middelbare schoolvriendin van Anne Frank, over hun bijzondere vriendschap en geeft ze de verhalen door die haar werden verteld tijdens de lezingen die ze over de hele wereld gaf. Verhalen die we niet mogen vergeten.

De muren vielen om, de Nederlandse vertaling van de bestseller The Walls Came Tumbling Down (1957), werd geschreven door Henriette Roosenburg, die al vanaf 1940 actief was bij het verzet. Haar belangrijkste taak was de organisatie van de spionagelijn ‘Weg B’ naar Zwitserland. Dit ging fout in 1944 toen de verzetsheldin gevangen werd genomen door het Duitse leger en drie keer ter dood werd veroordeeld. Ze overleefde op wonderbaarlijke wijze haar gevangenschap en emigreerde na de bevrijding naar de Verenigde Staten. 
Het boek, dat vorig jaar ook in Duitse vertaling verscheen, gaat over haar vlucht vanuit de Oost-Duitse gevangenis en de adembenemende terugreis, dwars door de Russische linies en het geruïneerde Duitsland. 
De NOS lichtte op Pinterest de verhalen uit van twintig verzetsvrouwen. Lees hier het verhaal van Henriette Roosenburg.