23 mei 2024    Door

Nathan Thrall wint Pulitzer Prize

Nathan Thrall heeft de Pulitzer Prize for Non-fiction gewonnen met zijn boek A Day in the Life of Abed Salama. In juli verschijnt de Nederlandse vertaling door Ineke van den Elskamp, Een dag uit het leven van Abed Salama bij Cossee.

Een dag uit het leven van Abed Salama

Op een drukke weg vlak buiten Jeruzalem komt een schoolbus in botsing met een vrachtwagen. De bus kantelt en vliegt in brand. Als de noodhulp op zich laat wachten, proberen omstanders de kinderen uit de schoolbus te redden. Sommige worden naar ziekenhuizen gebracht, andere raken vermist. Een van de vaders, Abed Salama, hoort van het ongeluk en doet wat elke ouder zou doen: hij haast zich naar de plek des onheils. De Palestijn raakt verstrikt in een bureaucratisch doolhof. Hij bevindt zich aan de verkeerde kant van de muur, heeft niet het vereiste identiteitsbewijs om de militaire controleposten te passeren en kan Jeruzalem niet in.

Nathan Thrall beschrijft de hartverscheurende zoektocht naar Abeds zoon, maar ook de levens van Palestijnen en Israëli wier lot verenigd is door dat ene ongeluk in 2012. Met zijn verhaal schetst hij een genuanceerd portret van de tragische strijd en geschiedenis van Israël en Palestina.

Het boek kreeg recent al vijf ballen in NRC. Die recensie kunt u hier teruglezen.


23 mei 2024