BESTELLEN

BESTEL DE BOEKEN BIJ LINNAEUS BOEKHANDEL

NIEUWS

COSSEE NIEUWS

Jan van Mersbergen wint de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011

Jan van Mersbergen heeft voor zijn roman Naar de overkant van de nacht de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 gewonnen. Jan van Mersbergen, die in 2005, 2007 en 2009 ook genomineerd werd met zijn romans De hemelrat, Morgen zijn we in Pamplona en Zo begint het, is de zevende winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De overige genomineerden waren: Miquel Bulnes, Anne-Gine Goemans, Henk van Straten, David Pefko en Maartje Wortel. De prijs werd eerder gewonnen door Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel( 2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Tsead Bruinja genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012

Tsead Bruinja is voor zijn meest recente dichtbundel Overwoekerd genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012. De andere genomineerden zijn Anne Vegter en Henk van der Waal. De prijs, een initiatief van de gemeente Zuthpen, zal op 16 maart a.s. voor de zevende maal worden uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door Kees 't Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg en Alfred Schaffer. Tijdens de uitreiking zullen F. Starik, Ellen Deckwitz en Raymond van het Groenewoud optredens verzorgen.

Lees hier meer over Overwoekerd
Klik hier voor meer informatie over Tsead Bruinja

Tsjik genomineerd voor de Europese Literatuurprijs

Deze week is de longlist van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. Op de lijst van twintig vertaalde romans staat Tsjik van Wolfgang Herrndorf dat uit het Duits vertaald is door Pauline de Bok. Het boek werd in Duitsland al onderscheiden met de Clemens Brentanoprijs, de Duitse Jeugdliteratuurprijs en de Hans Fallada Prijs.

Hélène Gelèns op tournee door de Verenigde Staten

In april reizen de dichters Pieter Boskma, Hélène Gelèns, Erik Jan Harmens, Lucas Hirsch, John Schoorl en Joost Zwagerman af naar New York en Pittsburgh om Amerikaanse poëzieliefhebbers in aanraking te laten komen met de bloeiende diversiteit van de Nederlandse poëzie. De dichters, allen sterk geïnspireerd door de Amerikaanse literatuur, onderzoeken waarom de invloed hiervan op hun poëzie zo groot is. Gelijktijdig proberen ze een antwoord te vinden op de vraag of Nederlandse poëzie ook Amerikaanse dichters kan beïnvloeden.

• Vrijdag 13 april: Columbia University, New York
• Zaterdag 14 april: Poets House, New York
• Dinsdag 17 en woensdag 18 april: City of Asylum, Pittsburgh
• Vrijdag 20 en zaterdag 21 april: Ledig House, Omi New York

De dichters zullen onder andere door middel van columns in landelijke dagbladen, blogs en twitter het thuisfront op de hoogte houden van deze unieke trip. Het Amerikaanse literair tijdschrift Pleiades: A Journal of New Writing publiceert in juni 2012 vertaald werk van de Nederlandse dichters die deelnemen aan deze toer.

De tournee wordt georganiseerd door Stichting Kleine Revolutie Producties. Kijk op hun website voor meer informatie.

Fragmenten Winterboek in VertragingsApp

Twee verhalen uit het Winterboek zijn opgenomen in de nieuwe VertragingsApp. Bij vertraging kan je deze winter dus genieten van verhalen van Gerbrand Bakker, Jan van Mersbergen, Arthur Japin, Anna Enquist, Silvia Witteman, Hans Dorrestein, Marente de Moor, Dante, Fleur van der Laan, Erasmus, Frans Pointl, Gerrit de Veer, Roddy Doyle en Marlene van Niekerk.  Download via de iTunes store of Vertragingsapp.nl

Dick Sipsma overleden (1936-2011)

Tot groot verdriet van de uitgeverij bereikte ons het nieuws dat Dick Sipsma donderdag 22 december is overleden. In 2008 verscheen zijn essay Van oude mensen, de dingen die gaan komen over de nieuwe ouderen (de novogeront) die veel actiever leven dan voorheen. En onlangs leverde hij nog een bijdrage aan het boek Het nieuwe oud van Dick Kits en Hedda Schut. Dick Sipsma is 75 jaar geworden.

Hier leest u meer over het essay Van oude mensen, de dingen die gaan komen