Laat je niet regeren door angst, maar door moed

Joachim Gauck

Laat je niet regeren door angst, maar door moed

Joachim Gauck

Joachim Gauck, theoloog en voormalig mensenrechtenactivist in Oost-Duitsland werd op 18 maart 2012 gekozen als elfde Bondspresident van Duitsland. In zijn pleidooi Laat je niet regeren door angst, maar door moed wijst hij op de samenhang van vrijheid en verantwoordelijkheid en pleit hij - tegen h... Meer

Samenvatting

Joachim Gauck, theoloog en voormalig mensenrechtenactivist in Oost-Duitsland werd op 18 maart 2012 gekozen als elfde Bondspresident van Duitsland. In zijn pleidooi Laat je niet regeren door angst, maar door moed wijst hij op de samenhang van vrijheid en verantwoordelijkheid en pleit hij - tegen het huidige misgenoegen met de politiek in - voor een maatschappij met actieve Burgers, die de vorming van hun land en van hun leven niet moedeloos (of uit gemakzucht) overlaten aan de staat en de politiek.

In zijn markante toespraak bij de inauguratie tot Bondspresident stelt hij een van de kernvragen van elk maatschappij aan de orde: 'Hoe moet het eruit komen te zien, het land dat door onze kinderen en kleinkinderen "ons land" zal worden genoemd?' Hij doet een beroep op het geweten van hen die regeren en van hen die geregeerd worden: 'Jullie zijn meer dan consumenten. Jullie zijn burgers, dat wil zeggen vormgevers, medevormgevers.' Moge deze oproep ook in Nederland worden gehoord.

Boekdetails

Titel
Laat je niet regeren door angst, maar door moed

Auteur
Joachim Gauck

Vertaler
Olaf Brenninkmeijer

Aantal pagina’s
96

Bindwijze
Paperback

Verschijningsdatum
2012-05-03

Taal
Nederlands
ISBN
9789059363663

Afmeting
18,9 x 11,4 x 0,8 cm

Gewicht
74gr