In 'Het land achter de heuvels. Politiek als ambacht' blikt Jacques Wallage terug op de gemaakte keuzes tijdens zijn lange en roerige carrière in Groningen en Den Haag. Ook onderzoekt hij de verhouding tussen het openbaar bestuur en democratische idealen: wat betekent het om beroepspoliti... Meer
In 'Het land achter de heuvels. Politiek als ambacht' blikt Jacques Wallage terug op de gemaakte keuzes tijdens zijn lange en roerige carrière in Groningen en Den Haag. Ook onderzoekt hij de verhouding tussen het openbaar bestuur en democratische idealen: wat betekent het om beroepspoliticus te zijn? Zijn gedachten over het politieke ambacht zijn zelfkritisch en persoonlijk, onderzoekend en met de blik gericht op het land achter de heuvels, een land dat zich richt op de menselijke maat.
In een uitgebreide slotbeschouwing probeert Wallage te begrijpen waarom zoveel kiezers de gevestigde partijen de rug toekeren. Zijn benadering van migratie verzet zich tegen de tijdgeest. Hij pleit voor een visie op Europa, die terugkeert naar de essentie: de toegevoegde waarde van intensieve samenwerking tussen zeer verschillende volken en landen. Zo blikt Wallage terug én vooruit op vraagstukken die nog vele jaren zullen spelen en actueler zijn dan ooit.
Bovendien is 'Het land achter de heuvels' een persoonlijk verhaal. Opgegroeid in een door de oorlog getekend joods ondernemersgezin, gaat Wallage bij zichzelf te rade: welke invloed had zijn jeugd op de politicus en bestuurder die hij later is geworden?