Gute nacht, freunde

Christoph Buchwald
Gute nacht, freunde

Gute nacht, freunde

Christoph Buchwald

Hoe krijg je een levendig en genuanceerd beeld van onze oosterburen, van hun land, hun geschiedenis en cultuur? 'Door boeken!' zeggen Goethe, Thomas Mann, Harry Mulisch, Friedrich Nietzsche, Franz Schubert en Franz Beckenbauer unaniem met de boekhandelaren, links én rechts van de grens. I... Meer

Uitgavevorm:

Samenvatting

Hoe krijg je een levendig en genuanceerd beeld van onze oosterburen, van hun land, hun geschiedenis en cultuur? 'Door boeken!' zeggen Goethe, Thomas Mann, Harry Mulisch, Friedrich Nietzsche, Franz Schubert en Franz Beckenbauer unaniem met de boekhandelaren, links én rechts van de grens. In Gute Nacht, Freunde laat de als 'Duits-Nederlandse bruggenbouwer' geridderde uitgever Christoph Buchwald zijn persoonlijke keuze van literaire hoogtepunten zien in een compact overzicht.

Het lezen van de Boekenweek-brochure Gute Nacht, Freunde duurt iets langer dan de sigaret van Reinhard Mey. Christoph Buchwald geeft een korte en compacte inleiding op vooraanstaande Duitse boeken die op ieders nachtkastje horen. Boeken die een idee geven van de buren, van hun land, geschiedenis, mentaliteit en van de verschillen in onze kijk op de wereld. Een belangrijk criterium is daarbij: het leesplezier.

Cossee heeft een Nederlandse en een Duitse uitgever - Eva Cossée en Christoph Buchwald -, dus wordt er automatisch veel naar Duitsland gekeken. Hedendaagse Duitse auteurs evenals klassiekers worden gelezen en getoetst aan de vraag: Waar heeft de Nederlandse lezer iets aan, en wat verandert onze blik op de buren?

Het panorama reikt van 1799 tot 2015, met onder meer: Georg Forsters ontsteltenis over het veel te laat verbieden van de slavernij in Nederland (Het vuur nog geenszins gedoofd); Wolfgang Koeppens woedende roman over de jonge Bondsrepubliek Duitsland met weer de oude gezaghebbers (De dood in Rome); Bernhard Schlinks beroemde verhaal over Hanna, die kapo wordt om haar analfabetisme te verbergen (De voorlezer); Maxim Leo's familiegeschiedenis over drie generaties met hun uiterst verschillende dromen van de DDR(Rode liefde); Sherko Fatah's actuele roman over een Iraakse vluchteling die in Berlijn ingehaald wordt door zijn verleden (We gaan als het donker wordt).

Wij wensen u een interessante ontdekkingsreis. En let op, zoals Christoph Buchwalds grootmoeder altijd zei: 'U wordt er niet dommer van!'

Boekdetails

Titel
Gute nacht, freunde

Auteur
Christoph Buchwald

Aantal pagina’s
64

Bindwijze
Paperback

Verschijningsdatum
2016-03-15

Taal
Nederlands
ISBN
9789059366541

Afmeting
20,8 x 12,3 x 10,9 cm

Gewicht
1805gr