BOEKEN

BOEK

Eva slaapt - midprice

Eva slaapt - midprice

Francesca Melandri

De grote Italiaanse liefdesroman van Francesca Melandri nu in midprice-editie.

Eva slaapt vertelt het verhaal van een provincie zonder vaderland en van een meisje zonder vader. Het is een politiek en heel persoonlijk verhaal over een intens verlangen naar iets dat je nooit hebt gehad of dat teloorgegaan is.

Eva groeit op zonder vader. En als achtjarige maakt ze mee hoe haar moeder, die de sterren van de hemel kookt in een vakantiehotel, verliefd wordt. De Duitstalige Gerda, een beeldschone Zuid-Tiroolse met een buitenechtelijk kind, valt uitgerekend op een politieagent van de Italiaanse bezettingsmacht, een carabiniere uit Reggio Calabria in het diepe zuiden. Vito is anders dan de vorige minnaars van haar moeder.

Hij sluit de kleine Eva in zijn hart en een paar jaar lang vormt het drietal een echt gezinnetje. In het begin van de jaren zestig, wanneer de Zuid-Tirolers en de Italianen elkaar letterlijk naar het leven staan, en Rome met harde hand regeert, heeft dat pijnlijke gevolgen voor het drietal.

Jaren later reist de veertigjarige Eva dwars door Italië naar Vito in Reggio Calabria. Hij ligt op sterven en wil Eva nog één keer zien. En haar vragen waarom ze zijn brieven nooit heeft beantwoord.

Melandri verhaalt in Eva slaapt op indrukwekkende en beklemmende wijze hoe mensen en volken van elkaar kunnen vervreemden, en hoeveel kracht, geduld en inlevingsvermogen het kost om zich met een pijnlijk verleden te verzoenen.

   

Het was een klein pakje, gewikkeld in bruin papier met een dun touw eromheen gebonden. Adres en afzender in een regelmatig handschrift geschreven. Gerda herkende het meteen.

‘I nimms net,’ zei ze tegen Udo de postbode. Ik neem het niet aan.
‘Maar het is voor Eva…’
‘En ik ben haar moeder. Ik weet dat ze het niet aanneemt.’

Udo wilde haar vragen of ze het zeker wist. Maar zij sloeg haar heldere, opvallend gevormde ogen naar hem op en staarde hem aan. Hij zweeg, haalde een pen uit zijn borstzak en een formulier uit zijn leren tas. Hij overhandigde het zonder haar aan te kijken.

‘Hier tekenen graag.’
Gerda tekende. Toen vroeg ze onverwacht vriendelijk: ‘Wat gebeurt er nu met dit pakje?’
‘Ik breng het terug naar het postkantoor en zeg dat je het niet wilde…’
‘Eva wilde het niet.’
‘… en zij sturen het terug.’

Udo stopte het pakje weer in de tas, vouwde het formulier dubbel, schoof dat tussen andere papieren en stak, controlerend of hij goed gesloten was, de pen terug in zijn borstzak. Daarop maakte hij aanstalten te vertrekken, zijn bovenlichaam draaide al naar de straat, de voeten zouden snel volgen, toen hij nog iets bedacht.

‘Waar is Eva eigenlijk?’
‘Eva slaapt.’

Het bruine pakje reisde in omgekeerde richting dezelfde weg die het had afgelegd om hier aan te komen: Tweeduizendzevenhonderdvierennegentig kilometer in totaal, heen en terug.


Download het fragment als PDF

'Misschien wel het beste voorbeeld van wat nu 'de Europese roman' wordt genoemd.' - NRC Handelsblad

'Knap liefdesdrama.' - Trouw

'Eva slaapt is een sterke roman over een haast onmogelijke liefde, verzoening en over een intens verlangen naar iets dat je nooit hebt gehad. Een prachtig debuutroman van Francesca Melandri.' - Italië.nl

'Geweldig verhaal, goed verteld, prachtig geschreven. Lezen!' - Bouwman Boekhandel

‘Eva Melandri, die met Eva slaapt debuteert, doet met filmische, gevoelige scènes de geschiedenis uit de doeken van Eva’s moeder. Ze sluit met haar boek aan bij de bestsellers die je vermaken en iets leren. Een roman die vlot en gemakkelijk weg leest.’ –  Het Financieele Dagblad

'Bijzonder boek, mooie sfeer. Lezen dus.' - Boekhandel van der Velde

'Wie Eva slaapt leest, wordt vanzelf wakker geschud' - Athenaeum Boekhandel

'Deze indrukwekkende roman draait om vader, vaderland, liefde en identiteit. Dit politieke én persoonlijke, beklemmende verhaal is enthousiast ontvangen en al met zes literaire prijzen bekroond.' - NBD|Biblion

‘De grote, onverwachte verdienste van de debuutroman van Francesca Melandri is dat deze een verrassend waarachtig beeld schetst van Zuid-Tirol. De beide verhaallijnen, die van de hoofdpersonen en die van land en volk, wisselen elkaar zo soepel af dat het lijkt of ze elkaar in cadans brengen.’ – Corriere della sera

‘Achter de liefdesgeschiedenis en de familiedrama’s ontvouwt zich het panorama van de macht, van vooroordelen en de wanhopige onafhankelijkheidsstrijd van de Zuid-Tirolers.’ - La Repubblica

Bespreking op de weblog De wraak van de dodo

Als je nog eens gaat skiën aan de Kronplatz, neem dan Eva slaapt mee. Je komt niet alleen alles te weten over de eerste skiliften, misschien hoor je ook nog een echo van de geweerschoten die de regio jarenlang teisterden. Eva slaapt is een meeslepend en ontroerend relaas over een regio en een vrouw, beiden op zoek naar eigenheid.

Bron: Wraakvandedodo.blogspot.com

Recensie op NRCBoeken.nl

Daarom is Eva slaapt misschien wel het beste voorbeeld van wat we nu ‘de Europese roman’ kunnen noemen.

Bron: NRCLux.nl

Vermelding op Suedtirol.info

Melandri verhaalt in Eva slaapt op indrukwekkende en beklemmende wijze hoe mensen en volken van elkaar kunnen vervreemden, en hoeveel kracht, geduld en inlevingsvermogen het kost om zich met een pijnlijk verleden te verzoenen.

Bron: Suedtirol.info

Keuze van de Maand bij Boekhandel Jacques Baas

Deze maand kiezen wij voor de ontroerende roman Eva slaapt.

Bron: Boekhandeljacquesbaas.nl

Bespreking op DitisItalië.nl

De spanning wordt goed opgebouwd en het eind van het boek waarin Eva haar ‘vader’ ontmoet die ze zo graag had willen hebben, maar slechts veel te kort heeft gehad, is ontroerend en mooi als de beste aflevering van KRO’s Memories.

Bron: DitisItalië.nl

Tip van De Nieuwe Boekerij

Een indrukwekkend boek, niet in de laatste plaats door de gedetailleerde beschrijving van de historische en politieke gebeurtenissen.

Bron: Denieuweboekerijblog.com

Bespreking op Athenaeum.nl

Het leest als een puzzelboek door de geschiedenis heen, met allemaal onopgeloste kwesties. Maar wanneer Eva in beeld komt, verdwijnt die neiging vanzelf. Zij heeft iets verzoenends, op dezelfde manier als slapen heilzaam is. Net als Eva op die Eerste Paasdag drijft de roman Eva slaapt alle conflicten op de achtergrond en rijgt Italië weer aaneen.

Bron: Athenaeum.nl

Bespreking door Boekhandel van der Velde

Bijzonder boek, mooie sfeer. Lezen dus.

Bron: Boekhandelvandervelde.nl

Bespreking door Javabookshop

Eva slaapt is een roman die gaat over het maken van keuzes en hoe bepalend die kunnen zijn voor de rest van een mensenleven. Een liefdevol verhaal ook, waarin de personages veel voor elkaar over hebben, maar uiteindelijk ook voor zichzelf durven te kiezen.

Bron: Meer-online.nl

Bespreking op Italië.nl

Eva slaapt is een sterke roman over een haast onmogelijke liefde, verzoening en over een intens verlangen naar iets dat je nooit hebt gehad. Een prachtig debuutroman van Francesca Melandri.

Bron: Italië.nl

bekroond met de Premio Opera Prima