BOEKEN

BOEK

Zakynthos

Zakynthos

Mark Boog

Eddo Hartmann

Het Griekse eiland Zakynthos ligt een paar kilometer voor de westkust van de Peloponnesos. Het is het meest zuidelijke van de Ionische eilanden, die in een zone liggen waar het Europese en het Afrikaanse plat met elkaar botsen. Regelmatig beeft de aarde, vaak met een verwoestende uitwerking. De laatste grote aardbeving was in augustus 1953, toen bijna alle huizen op het eiland werden verwoest en er meer dan honderd doden vielen.

Elke zomer wandelen er groepen Nederlandse studenten op Zakynthos tussen honden, geiten, kippen en verlaten waterputten door de velden op zoek naar scherven, vuursteen en een tempel. Het landschap met zijn eeuwenoude ruïnes is vaak onbeschrijflijk mooi.

Mark Boog laat het eiland in betoverende teksten zijn wisselvallige geschiedenis vertellen, Eddo Hartmann heeft de magie van Zakynthos met zijn camera in kaart gebracht. Het resultaat is een blijvend monument van een veranderend landschap.

   

Laat ik me voorstellen. Ik ben Zakynthos. Ik ben Zante. Ik ben eiland, en ik wil het met u hebben over de eenzaamheid van een eiland. Ja, lach maar. Het is mijn verhaal, ik mag doen wat ik wil.

Vlakbij zie ik de grootste van mijn broers en zusters: het bergachtige Kefalonia. Erachter liggen, weet ik, Lefkada met zijn witte rotsen, Ithaka – dat een grote naam heeft, terecht of onterecht – en het groene Korfoe. Ik zie – dichtbij, ik kan het ruiken – het machtige vasteland, onaangedaan, droog, oud, dat naast me ligt als een ongeïnteresseerde maar welwillende moeder naast een kind. En er is meer, weet ik, onzichtbaar ver weg. Ik hoor exotische namen: Engeland, Duitsland, Nederland – oorden die ik nooit zal zien, maar waarvan de bewoners in drommen worden aan- en afgevoerd, met vliegtuigen en boten. Ik hoor de namen en ik droom weg in de brandende zomerzon. Eén keer op reis te mogen... Eén keer...

""


Download het fragment als PDF