BOEKEN

BOEK

Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn

Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn

Hans Fallada

‘Al zeven jaar lig ik aan de ketenen van de verslaving, nu eens morfine, dan weer cocaïne, ether, alcohol. Sanatoriums, gekkenhuizen en leven in vrijheid, gevangen in mijn verslaving, losten elkaar af.’ Fallada schreef lucide en met spartaanse soberheid over zijn verslaving. Voortdurend onderweg, om geld en ‘het spul’ te organiseren, ziet de nietsontziende observator Fallada zijn alter ego op de meest pijnlijke manier ontsporen, nooit verlegen om slimme voorwendsels en gekke smoesjes, leugens en zelfbedrog.

Hoe nuchter en zakelijk, op het bureaucratische af, Fallada een verslaafde en zijn verslaving neerzet, is huiveringwekkend. Net als in zijn gevangenisdagboek In mijn vreemde land slaagt hij erin zichzelf als onderzoeksobject te zien, zonder pardon of medelijden. Het is vooral deze houding die Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn tot een klein meesterwerk maakt, ongeëvenaard in de literatuur van het zelfonderzoek.

Als alles in het leven dag in dag uit alleen maar over ‘het spul’ gaat, als de methodes om het te verwerven steeds vernederender worden, als recepten gestolen, vluchtroutes bedacht en vrienden bedrogen moeten worden, wordt plotseling iets heel anders ondraaglijk: het besef dat je iedere beschaving en alle fatsoen kwijt bent. Verlossing krijgt dan een verrassend andere betekenis en ziet er anders uit. Het is de politieagent, die je aan je kraag uit de ellende vist.

   

''De droge, tergend humoristische stijl vol zelfspot zorgt ervoor dat het verhaal door merg en been gaat. Hier is een rasschrijver aan het woord die geen medelijden heeft met de mens van die tijd, maar wel mededogen heeft met het lichaam dat onder de mentale dwang staat van de geestverruimende middelen. Het is het aanboren van de diepste, donkere krochten, van de meest pijnlijke zielenroerselen.
    Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn is een literaire natuurparel die kan dienen als introductie op het werk van Fallada en tegelijk als nadere toelichting bij De drinker en In mijn vreemde land.' – Guus Bauer op Tzum

‘Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn is een literair overtuigend boek over drugsgebruik. Maar Fallada's autobiografisch verhaal is bovenal een zeer persoonlijk boek, waarin de schrijver nuchter zijn eigen verslaving beschrijft.’ – Boekhandel Athenaeum