BOEKEN

BOEK

Van welk Europa houden wij

Van welk Europa houden wij

Dick Pels

In mei 2014 werd er gestemd voor het Europese Parlement. De uitslag was moeilijk te interpreteren, zo bleek de volgende dag uit de verslaglegging: zijn we nu vóór of tégen Europa? Er zijn felle tegenstanders en ware Europatriotten, maar in de verhitte discussie verliest men snel de inhoud uit het oog.

Dick Pels toont aan dat de Europese cultuur zowel een fundament als hefboom is, zoals ook Pieter Steinz laat zien in Made in Europe (2014). Maar ook als verspreider van vrijheid en democratie is er een rol weggelegd voor de verenigde landen: de Europese idealen, zoals de doelstelling geweld uit te roeien, blijven actief wereldwijd verspreid worden.

Net als Hans Magnus Enzensberger sluit Pels evenmin zijn ogen voor de bureaucratische regelgeving van Brussel, en is hij kritisch over veel aspecten van de internationale samenwerking. Zijn toon is desondanks hoopvol, waarmee hij een niet alleen onderhoudend en informatief essay schreef, maar ook de eerste essayist is die de verkiezingsuitslag helder interpreteert en ons laat zien hoe wij over Europa denken.

De Nederlander houdt van zijn eigen land, constateerde Pels al in zijn Een zwak voor Nederland (2005). In Van welk Europa houden wij? kijkt hij naar de toekomst van het werelddeel en concludeert dat het tijd is dat we – ook uit puur eigenbelang – een zwak voor Europa ontwikkelen. Internationale instellingen en bedrijven, banken en instituties weten het al lang: op het wereldtoneel hebben wij alleen als Verenigde Staten van Europa een kans.

   

'Hartstochtelijk pleit Dick Pels voor Europese verheffing, Europese vrijheid, Europese rechten en Europese symbolen.' - NRC Handelsblad

Bespreking door het Nexus Instituut

Met de aanhoudende vrees voor een Grexit en een referendum op komst over een mogelijke Brexit lijkt Europa niet bepaald populair in haar lidstaten. Dat komt doordat we een verkeerd beeld van Europa hebben, namelijk dat van een Brusselse bureaucratie of een verenigde markt. En zoals Jacques Delors ooit zei: “You don’t fall in love with the common market.” Maar wat moet Europa dan wel zijn, kan Europa ons hart nog sneller laten kloppen?

Bron: Nexus-Instituut.nl

Interview met Dick Pels op deCorrespondent.nl

Hoe zorg je ervoor dat mensen niet meer bang zijn - voor de Ander en zichzelf? Dat is de grote vraag waar de politiek zich voor gesteld ziet. En waar Europa een antwoord op kan vinden, mits het niet alleen als economische groeimachine wordt gezien, stelt socioloog Dick Pels in zijn nieuwe boek Van welk Europa houden wij?. Een gesprek over het machtsvertoon van Poetin, de lessen van Charlie Hebdo en de droom van een solidair Europa.

Bron: deCorrespondent.nl