BOEKEN

BOEK

Naar de overkant van de nacht

Naar de overkant van de nacht

Jan van Mersbergen

2021 zal de geschiedenis in gaan als het jaar zonder carnaval, of in Limburg: Vastelaovend. Om dit alsnog te kunnen ervaren brengen we een jubileumeditie van Naar de overkant van de nacht in de 11e druk! Vier carnaval, coronair verantwoord, vanuit je eigen woonkamer.
    In deze carnavalsroman zet Ralf, vroeger een schipperskind en nu als veerman, de carnavalsgasten over naar de overkant van de nacht. In de drukke straten van Venlo en in de volle cafés en bars houdt hij het met zijn schippersbenen net zolang vol als de meest doorgewinterde carnavalsvierders. Hij ontdekt dat het feest niet alleen gaat over drank en seks in een donkere portiek. Af en toe denkt hij aan thuis, aan zijn vriendin Sara en haar kinderen. Sara, die als schoolmeisje al verliefd op hem was. En die hij zevenentwintig jaar later weer tegenkomt in de supermarkt. Vanaf dat moment besluit hij haar bij te staan en samen met haar de kinderen te verzorgen.
    Tegen de kleurrijke achtergrond van de Vastelaovend ontvouwt zich het verhaal van een man die niet alleen de dieperliggende lagen van het feest ontdekt – de warmte, de saamhorigheid, de serieuze ondertoon van de gein en dwaasheid – maar die ook beseft dat hij zichzelf is kwijtgeraakt in de zorg voor het gezin.