BOEKEN

BOEK

Je wist het toch

Je wist het toch

Josepha Mendels

De oorlog is alomtegenwoordig, onderduiken is tijdens de bezetting in Nederland anno 1943 levensgevaarlijk. Frans Winter en Henriëtte Bas moeten vluchten. Ze leren elkaar kennen in Londen. Afgesneden van hun vaderland, volkomen geïsoleerd, storten ze zich vol overgave in dit nieuwe leven. Maar ze weten vanaf het begin al dat hun liefde eindig moet zijn, omdat Frans na de oorlog terug zal keren naar zijn gezin in Holland.

Is er wel een nieuw leven mogelijk, wanneer je voortdurend weet dat je geliefden thuis leven in oorlog? Het liefdespaar besluit van het vacuüm waarin ze zich nu begeven te genieten. Als hun liefde tijdelijk is, als ze elkaar later nooit meer zullen zien, is er geen enkele reden om geheimen voor elkaar te hebben, of op je tenen te lopen.

Passend bij dit tijdelijke bestaan geven ze elkaar nieuwe namen en gaan voortaan als Raderdier en Kabouter door het leven. Zij stoort zich niet aan zijn affaires, hij leeft op door haar aanstekelijke eigenzinnigheid. Ze vinden een unieke vorm van samenleven: het is juist de eindigheid die hun verbond speciaal maakt.

Josepha Mendels laat ons de bittere noodzaak van liefde in de moeilijkste tijden zien, en hoe een prille verliefdheid de redding kan betekenen van twee haast verloren zielen, afgesneden van hun vaderland en familie. Met scherpe observaties en prachtige bewoordingen combineert ze de harde realiteit van de oorlogsjaren in Nederland met de vrolijke Campertiaanse liefdesgeschiedenis in Londen, ver van de gruwelijkheden – die desalniettemin toch in hun verhalen sluipen. Vluchten is onmogelijk. Zelfs als je ver weg bent.

   

'Josepha Mendels gaf haar ideeën over de onafhankelijke vrije vrouw schitterend gestalte, geestig en poëtisch. Geen vrouw schreef boeiender over seksualiteit toen dat nog niet bon ton was.' - De Tijd

 

'Josepha Mendels voert de lezer een wereld binnen waar het vrouwelijke regel is. Waarin mannen voornamelijk verbazingwekkend zijn. De rollen zijn dus omgedraaid.' - Uit het juryrapport van de Anna Bijns Prijs 1986

 

‘Literair mag over Je wist het toch veel goeds te zeggen zijn, zijn ware betekenis ontleent het toch in de eerste plaats aan de menselijke accenten die de schrijfster aan haar relaas heeft weten te ontwoekeren. Dat Josepha Mendels in de passages (over de Jodenvervolging) zichzelf kan bedwingen, verdient dubbele lof.’ – Simon Vestdijk, 1949

 

'Een boek voor fijnproevers. Goed dat het herontdekt is.' – Leeskost
 

Roos van Rijswijk over Je wist het toch

Deze column las ze voor op 19 mei, tijdens een avond ter gelegenheid van het werk en leven van Josepha Mendels, georganiseerd door de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.

Bron: roosvanrijswijk.nl

Nieuwsbericht op Tzum

Goed nieuws voor het voorjaar van 2016. In de nieuwe catalogus van Cossee, in het kader van de Boekenweek omgedoopt tot Cossee Verlag, staat de aankondiging van een heruitgave van de in de vergetelheid geraakte schrijfster Josepha Mendels. Niet alleen wordt haar roman Je wist het toch uitgegeven, er verschijnt ook een biografie over haar van de hand van Sylvia Heimans met de alvast veelbelovende titel Josepha Mendels – Het eigenzinnige leven van een niet-nette dame.

Bron: Tzum.info