BOEKEN

BOEK

Het geheime leven van Henri Pick

Het geheime leven van Henri Pick

David Foenkinos

Als een bibliothecaris in Bretagne besluit om een collectie te beginnen van alle boeken die door uitgevers zijn afgewezen, ontvangt hij ongelooflijk veel manuscripten. In de enorme stapel stuit een jonge redactrice op een meesterwerk, geschreven door een zekere Henri Pick. Ze gaat op zoek naar de schrijver en ontdekt dat hij twee jaar eerder is overleden. Volgens zijn weduwe las Pick, pizzabakker van beroep, nooit een boek en schreef hij niets anders dan boodschappenlijstjes. Heeft hij soms een geheim leven geleid?

Na verschijning blijkt het boek van Henri Pick een daverend succes, het overrompelt de literaire wereld. Maar ook daarbuiten brengt zijn roman heel wat teweeg. Redactrice Delphine Despero start haar carrière met een bestseller en vindt de man van haar dromen. Picks dochter komt midden in de mediastorm haar echtscheiding te boven. En ook het leven van Jean-Michel Rouche, een uitgerangeerde journalist, zal drastisch veranderen. Hij bijt zich vast in Picks achtergrond en betwijfelt of het boek wel door hem geschreven is. Zou het soms een vooropgezet plan zijn van de uitgeverij?

Het geheime leven van Henri Pick is een wervelende literaire zoektocht, vol vaart en humor geschreven, die bewijst dat een roman ook het leven van zijn lezers op zijn kop kan zetten.

   
  • 'Een roman die werd geschreven en gesitueerd in een jaar waarin Frankrijk door vreselijke aanslagen werd getroffen, biedt zo een zeer optimistische boodschap en is alleen daarom al de moeite van het lezen waard. Deze feelgoodroman is een zeer geslaagde Foenkinos.' - Boekhandel Athenaeum
  • 'Het verhaal kent vele verrassingen, goed uitgewerkte karakters, is mooi, is een ode aan de letteren, voelt lichtvoetig, is soms grappig en zit vol liefde. Maar vreest niet! Het is zeker geen niemanddalletje.
  • Het verhaal dat Foenkinos hier vertelt, is boeiend en luchtig geschreven. Via het boek van Pick zet hij van alles in beweging: mensen worden uiteen gedreven, een liefdesrelatie loopt op de klippen, terwijl een ander stel na jaren otndekt toch wel iets met elkaar te hebben. De ondertoon van het verhaal is kritisch, vooral over hypes in het boekenbedrijf: we lijken vooral gebiologeerd door aparte omstandigheden bij de schrijver, door zijn biografie of de redenen waarom hij in opspraak is.Veel draait om succes en verkoopcijfers. Tegen het einde van Foenkinos' boek is er, dankzij een literaire speurneus, nieuw licht gevallen op het auteurschap van de roman, en dan volgt een mooi, ontroerend en ook tragisch levensverhaal.' - Friesch Dagblad
  • Heerlijk boek!' - Wekker Wakker Radio NPO 5