BOEKEN

BOEK

Het boek van toeval en toeverlaat

Het boek van toeval en toeverlaat

Ingrid Winterbach

De Zuidafrikaanse Helena Verbloem is de nieuwe assistente van Theo Verwey die bezig is om een woordenboek samen te stellen van verdwenen en in onbruik geraakte Afrikaanse woorden. Het project is ondergebracht in het natuurhistorisch museum in Durban, waar Helena en Theo iedere morgen in de theekamer een schilderachtig gezelschap tegenkomen dat door de roman blijft dwalen.

De taal lijkt een graadmeter te zijn voor alles: voor het beladen verleden, de strijd om de toekomst, voor de onderlinge relaties en de eigen identiteit. De lemma's dood en verlies krijgen veel aandacht.

Het project zal echter nooit voltooid worden. Want al na een paar maanden vindt Helena Theo dood in zijn kamer.

Er wordt ingebroken in Helena's appartement. Haar dierbare en bijzondere collectie schelpen blijkt gestolen. De politie komt niet erg ver met het onderzoek. Helena neemt zelf het initiatief, daarbij geholpen door een vertaalster van het museum. Hoe meer Helena zich verdiept in het leven en de gedragingen van de andere medewerkers van het museum, specialisten ieder op hun gebied, des te duidelijker wordt dat iedereen een verborgen agenda heeft. Wat speelt zich hier af?

   

Recensie op Trouw.nl

Hoeveel raadsels mag een roman openlaten? De nieuwe roman van Ingrid Winterbach daagt het verstand uit, maar biedt te weinig troost, vindt Annemarié van Niekerk. Je wilt als lezer iets wijzer worden over toch de personages met wie je meeleeft.

Bron: Trouw.nl

bekroond met de M-Net Boekprys