BOEKEN

BOEK

Gute Nacht, Freunde

Gute Nacht, Freunde

Christoph Buchwald

Het lezen van het Boekenweek-essay Gute Nacht, Freunde duurt iets langer dan de sigaret van Reinhard Mey. Christoph Buchwald geeft een korte en compacte inleiding op vooraanstaande Duitse boeken die op ieders nachtkastje horen. Boeken die een idee geven van de buren, van hun land, geschiedenis, mentaliteit en van de verschillen in onze kijk op de wereld. Een belangrijk criterium is daarbij: het leesplezier.

Cossee heeft een Nederlandse en een Duitse uitgever – Eva Cossée en Christoph Buchwald –, dus wordt er automatisch veel naar Duitsland gekeken. Hedendaagse Duitse auteurs evenals klassiekers worden gelezen en getoetst aan de vraag: Waar heeft de Nederlandse lezer iets aan, en wat verandert onze blik op de buren?

Het panorama reikt van 1799 tot 2015, met onder meer: Georg Forsters ontsteltenis over het veel te laat verbieden van de slavernij in Nederland (Het vuur nog geenszins gedoofd); Wolfgang Koeppens woedende roman over de jonge Bondsrepubliek Duitsland met weer de oude gezaghebbers (De dood in Rome); Bernhard Schlinks beroemde verhaal over Hanna, die kapo wordt om haar analfabetisme te verbergen (De voorlezer); Maxim Leo’s familiegeschiedenis over drie generaties met hun uiterst verschillende dromen van de DDR (Rode liefde); Sherko Fatah’s actuele roman over een Iraakse vluchteling die in Berlijn ingehaald wordt door zijn verleden (We gaan als het donker wordt).

Wij wensen u een interessante ontdekkingsreis. En let op, zoals Christoph Buchwalds grootmoeder altijd zei: ‘U wordt er niet dommer van!’

Ook leverbaar als eboek

   

'Een bijzonder waardevol boek over het Duitse volk en zijn gecompliceerde en bewogen geschiedenis.' – Leeskost.nl

Christoph Buchwald bij NPO radio 1

Christoph Buchwald; bruggenbouwer tussen Duitse en Nederlandse letteren. Duitse boeken zijn er in vele soortenen maten. Maar welke titels mogen we nu echt niet missen? 

Bron: NPO.nl

De grote VPRO Gids literaire boekenquiz 2016

Een goede Duitse boekenquiz kon natuurlijk alleen door een geboren Duitser gemaakt worden. Christoph Buchwald, uitgever bij Cossee en auteur van Gute Nacht, Freunde – Duitsland in vijfentwintig boeken, zette zich enthousiast aan deze taak.

Bron: VPRO.nl

Bespreking door het Duitsland Instituut

Het begon als een brochure maar is geëindigd in een klein boekje: Christoph Buchwald van uitgeverij Cossee heeft voor de Boekenweek 25 Duitse boeken geselecteerd die hij graag op uw nachtkastje ziet liggen. Boeken die inzicht geven in Duitsland.

Bron: DuitslandInstituut.nl

Christoph Buchwald te gast bij VPRO Boeken

Christoph Buchwald, die bij uitgeverij Cossee verantwoordelijk is voor het verschijnen van een gestage stroom aan prachtige Duitse literatuur, is te gast in VPRO Boeken, waar hij komt vertellen over zijn boekenweekessay Gute Nacht, Freunde. Daarin typeert hij zijn Heimatland in vijfentwintig Duitse boeken, verschenen tussen 1799 en 2015, die samen een beeld geven van land, geschiedenis en mentaliteit. Buchwald behandelt schrijvers als Georg Foster, Wolfgang Koeppen, Bernhard Schlink, Maxim Leo en Sherko Fatah.

Bron: NPO.nl