BOEKEN

BOEK

Freaks

Freaks

Joey Goebel

Freaks is het portret van vijf outcasts die zich samen tegen het doen en laten van de massa verzetten. Individueel, als groep vrienden en als band hebben ze zo hun problemen.

AURORA (drums) is een zeer aantrekkelijke negentienjarige vrouw in een rolstoel die zich tegen haar streng christelijke vader afzet door zich tot het satanisme te bekeren.
EMBER (bas) is een schattige meid van acht die zich met fysiek en verbaal geweld afzet tegen haar ouders, haar school en eigenlijk de hele wereld.
LUSTER (zang) lijkt net als zijn broers in drugs te dealen, maar eigenlijk is het een intelligente jonge zwarte man die het leuk vindt om mensen te ergeren.
OPAL (gitaar) is een tachtigjarige vrouw die zich niet als tachtigjarige wenst te gedragen. Met haar onconventionele kleding en seksuele insinuaties krijgt ze iedereen op de kast.
RAY (keyboards) is naar Amerika gekomen om zijn excuses aan te bieden aan de soldaat die hij verwondde tijdens de eerste Amerikaanse operatie in Irak.

Dit zijn The Freaks. In het dagelijks leven zorgen hun opvallende uiterlijk en onafhankelijke geest al snel voor problemen. Maar als ze op het podium staan moet je toegeven dat ze echt wel rocken. Althans, dat zou je zeggen als ze vaker dan een keer per twee maanden konden repeteren en als ze eindelijk eens uitgenodigd werden in het openbaar op te treden.

Freaks is het portret van vijf outcasts die zich samen tegen het doen en laten van de massa verzetten. Individueel, als groep vrienden en als band hebben ze zo hun problemen. Maar samen gaan ze tegen de vertrutting in en spelen ze best goede muziek. Deze freaks zijn zo onvoorspelbaar en overtuigend dat wij beginnen te twijfelen aan onze eigen vastgeroeste ideeën.

   

Het was niet makkelijk om tegelijkertijd zes miljard gebroken harten te helen, maar het is me gelukt.
Dat is de eerste zin van een boek dat ik eens ga schrijven. Het wordt het beste boek ooit, gebaseerd op mijn eigen levensverhaal, wijzer dan alle tabloids bij elkaar en sexier dan de bijbel. Oprah zal verrukt zijn.

Deze slaapkamer hier zal afgezet zijn met fluwelen touwen en de vlekken in het tapijt zullen als collector’s items worden verkocht op eBay. En dan zullen al die mensen die in plaatsen wonen waar het telefoonboek dikker is dan in mijn nederige geboortedorp allemaal hetzelfde denken: ‘Hoe kan het nou dat er op het moment dat mobiele telefoons musicaldeuntjes speelden, dat angststoornissen de lucht in schoten en de wereld zo zwaar werd dat de zwaartekracht overbodig was, een ondervoed joch bestond dat er zulke waardevolle, wereldveranderende gedachten uit ramde die later onze lijfliederen zouden worden?

Dat elke minuut een revolutie neerkrabbelde in ringbandschrijfblokken op een van maden vergeven bed in een schimmelige slaapkamer in een incestueus dorp dat er zo allerbelabberdst aan toe was?’ Ik stel me dezelfde vraag, en het antwoord hangt achter me in de lucht, riekend naar sterke drank en marihuana. Hij perst nog wat grootsheid uit me, die afschuwelijk middelmatige mensachtige.

Het tergt me: ‘Jij bent toch zo slim, you know whum sayin. Schrijf dan maar eens zo’n stom liedje van je voor me, bijdehante bijgoochem.’

Hij inspireert me, met zijn grote pistool tegen mijn achterhoofd gedrukt. En dus gooi ik er nog wat liedteksten uit, terwijl hij zijn pistool doorlaadt als de ware Neanderthaler die hij is.


Download het fragment als PDF

'De roman is hilarisch. De absurde humor is de grote kracht van Freaks, maar het is meer dan een grappig verhaal. Het taalgebruik is gevarieerd en oorspronkelijk: ieder personage vertelt in een andere stijl. Vooral de verteltrant van Luster is creatief, wonderschoon, literair, een beetje idioot, maar vooral erg leuk.' - Passionate Magazine

'Freaks wil geen gewone roman zijn en daarin slaagt het met vlag en wimpel.' - De Pers

‘Joey Goebel vertelt het verhaal telkens vanuit een ander perspectief. Die perspectiefwisseling brengt vaart in het boek en je leest het dan ook in een adem uit.’ – BOEK Magazine

'Werkelijk hilarisch boek over 5 nonconformisten. Voor iedereen die van muziek houdt ̩n een fijn gevoel voor recht en onrecht heeft. Zeeer geschikt voor de DJP2012 [Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs]' РDe Leesfabriek

'Goed vertaald debuut, waarin het originele en geestige verhaal een hilarisch beeld geeft van een bekrompen wereld, waarin bijzondere, kleurrijke mensen lijken te worden ondergesneeuwd.' - NBD|Biblion

Bespreking op deLeesfabriek.nl

Wat te doen als je geconfronteerd wordt met vijf volslagen idioten. Echte gekken, die stuk voor stuk er een eigen mening op na houden en voortdurend met elkaar in de clinch lijken te liggen. Maar als één blok opstaan wanneer een buitenstaander ook maar met één vinger naar hen wijst. Misschien toch niet echt gek, maar vrolijk geschift? Freaks, dus.

Bron: deLeesfabriek.nl

Bespreking door Passionate Magazine

De absurde humor is de grote kracht van Freaks, maar het is meer dan een grappig verhaal. Het taalgebruik is gevarieerd en oorspronkelijk: ieder personage vertelt in een andere stijl. Vooral de verteltrant van Luster is creatief, wonderschoon, literair, een beetje idioot, maar vooral erg leuk.

Bron: Passionatemagazine.nl

Recensie in De Pers

Freaks moet het van de freaks hebben en van de verrassend wisselende invalshoeken. Ieder disfunctioneel karakter tegen al die middelmatige saaie mensen. Hm, dat zijn wij dus. Freaks wil geen gewone roman zijn en daarin slaagt het met vlag en wimpel.

Bron: DePers.nl

genomineerd voor een Kentucky Literary Award