BOEKEN

BOEK

Duet

Duet

Ilse Josepha Lazaroms

Hij is een onstuimige violist uit Boston, zij is een Nederlandse onderzoeker aan het Centrum voor Joodse Geschiedenis in Manhattan. Samen beginnen ze aan een nieuw avontuur. Ilse vaart met haar partner in een oude woonboot met de naam Duet op de Hudson, met als eindbestemming de haven van New York. En ze is zwanger van hun kind. Ze zou op een roze wolk moeten zitten, maar overgeleverd aan de wetten van het water en de realiteit van de gammele woonboot met haar bevroren leidingen, blijkt de werkelijkheid grimmiger. Ilses partner raakt steeds meer geobsedeerd door extreemrechtse samenzweringstheorieën die rondgaan op het internet en in de media. Met het groeien van haar buik groeit bij hem ook zijn angst voor een duistere wereldheerschappij, en ontstaat er in die kleine boot een onoverbrugbare kloof.


Hoe kan iemand zich staande houden en een kind opvoeden in een wereld die steeds gewelddadiger en onzekerder lijkt te worden? Wat doe je als die buitenwereld je huis binnenkomt en zijn intrek neemt in de persoon van wie je houdt?


Op een wervelende, poëtische manier vertelt Lazaroms het verhaal van een zwangerschap, een relatie, een geboorte. Om vat te krijgen op de situatie en haar eigen innerlijke demonen zoekt ze haar toevlucht in de werken van auteurs als Valeria Luiselli en Carmen Maria Machado. Als een levenslijn wanneer de situatie op het water onhoudbaar wordt. Als een vlot dat haar uiteindelijk uit de woonboot Duet haalt, weg van New York en de Verenigde Staten, en weg van haar partner, naar de geheel nieuwe realiteit van eenouderschap.

   

‘Een roman én een groot essay over eenzaamheid en geborgenheid — over de dingen die dat teweegbrengen en wat ze met je doen. En een tragische psychologische thriller over het tijdperk van de samenzweringstheorie.’ – Merlijn Olnon, De Nederlandse Boekengids

'Lazaroms schrijft in een reflecterende, literaire stijl die dit debuut ver boven de slachtofferliteratuur uittilt. (...) Excellent is de beschrijving van haar bevalling in een pagina’s lange, voelbare spanningsboog. En misschien wel de grootste prestatie, A. is geen monster geworden, maar een machteloze man. Een bijzonder debuut.' – De leesclub van alles