BOEKEN

BOEK

De zonneprinses

De zonneprinses

David Grossman

David Grossman en kunstenares Michal Rovner slaan, na De omhelzing (2011), opnieuw de handen ineen, en weten een onvergetelijke wereld op te roepen die ons raakt, ontroert en die we voor altijd bij ons zullen dragen.

David Grossman heeft maar enkele zinnen nodig om ons mee te nemen naar een wereld waar de verborgen magie van het alledaagse plotseling op de voorgrond staat. Met zijn fenomenale oog voor detail en aangrijpende personages, toont hij opnieuw de immense kracht van de verbeelding, en hoe onze fantasie en onze dromen ons in staat stellen om de wereld, altijd weer opnieuw, in een ander licht te kunnen zien.

‘Als ik echt een prinses ben,’ vraagt Ray op een avond aan haar moeder, ‘ben jij dan een koningin?’ Jazeker, de moeder van Ray is de zonnekoningin. Ze bestuurt een dag per jaar de zon: dat maakt Ray de zonneprinses. De volgende ochtend fietsen ze in alle vroegte naar de heuvel, om samen de zon op te laten komen.

Ze dansen, ze maken muziek, ze zingen steeds opnieuw dezelfde vraag: zon, wil je opkomen? En langzaam verschijnt er licht aan de horizon.

Ray ziet die dag dat heel de wereld er anders uitziet wanneer je zelf de zon hebt laten opkomen. Een ezel die een kar achter zich aan trekt, met een strooien hoedje waar zijn oren doorheen steken, de lapjeskatten die in slaap sukkelen op hun muurtjes; allemaal zijn ze gelukkig, alleen maar omdat er een wereld is waar ze in het licht kunnen zijn.

   

'De Israëlische schrijver David Grossman schrijft boeken voor jong en oud. Michal Rovner is een Israëlische kunstenares, met werk in veel grote musea. Het duo maakte samen eerder The hug, (in vertaling in 2013 verschenen als De omhelzing), dat in opzet en idee weinig verschilt van De zonneprinses. Uitgeverij Cossee geeft terecht ook hun kinderboeken uit want dit is een prachtig poëtisch verhaal over verbeelding en fantasie. Vanaf de eerste bladzijde trekt Grossman de lezer in het verhaal met de vraag: ''Als ik jouw prinsesje ben, ben jij dan de koningin?''' –Jaapleest ****

Bespreking op Mappalibri.be

Wat een bijzondere ode is dit aan de individuele kracht van de mens en aan de verbeelding. Sterre zal voortaan de dag anders tegemoet zien, haar moeder heeft haar een gouden perspectief meegegeven. De personages krijgen geen concrete context, we lezen niets anders over hen dan dat mama op haar bezem leunde – een weinig koninklijke pose, dus – van waaruit ze voor haar kind haar status als zonnekoningin opbouwt. Zonder ze te noemen, raakt Grossman levensvragen aan in een universeel verhaal over het vermogen van elkeen om de dag in handen te nemen en een bijzonder licht te laten vallen op een stukje van het leven.

Bron: MappaLibri.be