BOEKEN

BOEK

De omhelzing

De omhelzing

David Grossman

David Grossman laat in zijn nieuwste boek De omhelzing iets heel bijzonders zien. Op een beeldende, tedere en subtiele manier vertelt hij ons iets over het bestaan wat we allemaal weleens gevoeld hebben, maar nooit zo precies onder woorden kunnen brengen als Grossman dat doet. Dit fraaie boekje is geïllustreerd door de internationaal bekende Israëlische kunstenares Michal Rovner en vertaald door bekroond kinderboekenschrijver Edward van de Vendel. Het is een verhaal voor jong en oud, dat je laat begrijpen dat ieder mens uniek is, maar niet alleen.

   

‘Je bent lief,’ zei de moeder van Ben. Ze liepen in het veld en het was laat in de middag. ‘Je bent zo ontzettend lief, zoals jij is er niemand in de hele wereld.’

‘Is er echt niemand zoals ik?’ vroeg Ben. ‘Nee,’ zei zijn moeder. ‘Jij bent de enige.’ Ze liepen langzaam verder. Een grote troep ooievaars vloog hoog in de lucht boven hun hoofd, op weg naar andere landen.

‘Maar waarom?’ vroeg Ben. Hij bleef staan. ‘Waarom is er niemand zoals ik?’

‘Omdat iedereen uniek is en speciaal,’ lachte zijn moeder. Ze ging op de grond zitten. ‘Kom even naast me,’ zei ze, en ze floot naar de hond, Mirakel, zodat hij er ook bij kwam.


Download het fragment als PDF

'Grosssman toont als auteur de complexiteit van de menselijkheid, maar met De omhelzing bewijst hij dat het ook eenvoudig kan. Het is een boekje om heel dicht op je hart te dragen, om te lezen en om voor te lezen. Aan iedereen die je lief is.' - Knack.be

'Dit mooie filosofische boekje heeft eenzaamheid en liefde als thema's. In eenvoudige zinnen laat de auteur zijn personages, en daarmee ook de lezer, nadenken over iets existentieels: elk mens is uniek en daardoor alleen, maar tegelijk ook verbonden. Met eenvoudige en erg passende potloodtekeningen van Michal Rovner, een internationaal bekende Israëlische kunstenares. De vertaling is van Edward van de Vendel, bekend kinder- en jeugdboekenschrijver. Voor iedereen vanaf circa 5 jaar.' - NBD|Biblion

Vermelding in de NCRV Gids

De grote Israëlische romanschrijver David Grossman gooit het in zijn nieuwste over een heel andere boeg. In een korte, beeldende, tedere en subtiele manier vertelt hij iets over het bestaan wat we allemaal weleens gevoeld hebben, maar nooit zo precies onder woorden kunnen brengen als Grossman dat doet.

Bron: NCRVGids.nl

Bespreking op Knack.be

Grosssman toont als auteur de complexiteit van de menselijkheid, maar met De omhelzing bewijst hij dat het ook eenvoudig kan. Het is een boekje om heel dicht op je hart te dragen, om te lezen en om voor te lezen. Aan iedereen die je lief is.

Bron: Knack.be

geplaatst op de Honour List van de International Board on Books for Young people (de stichting van de Hans Christian Andersen Award)