BOEKEN

BOEK

Als water in de woestijn

Als water in de woestijn

Ida Simons

Als water in de woestijn roept vanaf de eerste pagina’s de sfeervolle, kwetsbare wereld op van de jonge Gittel, die we zo goed hebben leren kennen in Ida Simons’ Een dwaze maagd. De ‘Antwerpse Jane Austen’ creëert opnieuw een onweerstaanbaar alter ego – nu is ze volwassen.

Liza Miller hoopt modeontwerpster te worden, maar slentert voorlopig nog van voordeur tot voordeur om kaartjes voor een liefdadigheidsvoorstelling te slijten. Zo ontmoet ze de Raidings: een succesvolle, uiterst welgemanierde en ietwat wereldvreemde familie. Na een gewaagd doch welgemikt modeadvies aan de vrouw des huizes wordt Liza liefdevol opgenomen in hun excentrieke kringen.

Nu schrijft ze regelmatig stukjes voor diverse modebladen, en haar talent blijft niet onopgemerkt bij de familie. ‘Schrijf een boek over ons, de Raidings,’ spoort Daniel, de vader van het gezin, haar aan. ‘Iets, waarmee je je het voorrecht ons zo van nabij te hebben mogen beschouwen, waardig toont. Het nageslacht zal je dankbaar zijn voor een goed ooggetuigenverslag.’

De eerste hoofdstukken zijn af wanneer Liza plotseling sterft. Haar teksten laat ze na aan Daniel, die verslagen, maar overtuigd van Liza’s bijzondere gave, een drieluik componeert. Zo ontstaat een caleidoscoop van verhalen die ons langs de jeugd van Liza, de volwassen Gittel, de bizarre familie Raiding en een keur aan veelkleurige personages voert. Luchtig en humoristisch als Een dwaze maagd, maar met scherpe randjes en een niet te miskennen vleugje ironie, bewijst Simons opnieuw haar uitzonderlijke talent.

Ook leverbaar als eboek

   

'Het is merkwaardig en onbevredigend om maar een halve roman te kunnen lezen wanneer die zo sterk en raadselachtig begint, ook al was het nooit Simons' opzet een samenhangend relaas te schrijven. Toch wordt de lezer uiteindelijk beloond.' - de Volkskrant ****

'De roman is duidelijk onaf, maar wel boeiend, en je kunt er een literaire verwerking van de levensloop van Ida Simons in vermoeden. Verder zijn in deze uitgave vier losse verhalen opgenomen, die elk voor zich een indruk geven van de eigensoortige vertelkracht van Ida Simons. Zij is niet alleen in staat om in kort bestek een hele wereld op te roepen, met een eigen sfeer, maar ze slaagt er ook in om de lezer op te zadelen met een gevoel van vervreemding.' - Het Financieele Dagblad

Als water in de woestijn is een van de beste Nederlandse boeken van de laatste jaren en het postume bewijs dat Ida Simons bezig was zich te ontwikkelen tot een van onze belangrijkste prozaïsten. Een dwaze maagd wordt in kwaliteit nog verre overtroffen door de romanopzet en de verhalen in Als water in de woestijn. Nieuw werk van deze kwaliteit krijgt men maar eens in de zoveel jaar onder ogen. Niemand die belangstelt in onze letteren moge Als water in de woestijn ongelezen laten.’ – Hans Warren, Letterkundige kroniek (1961)

Recensie in de Volkskrant

Het is merkwaardig en onbevredigend om maar een halve roman te kunnen lezen wanneer die zo sterk en raadselachtig begint, ook al was het nooit Simons' opzet een samenhangend relaas te schrijven over dit alter ego. Toch wordt de lezer uiteindelijk beloond.

Bron: Volkskrant.nl