BESTELLEN

BESTEL DE BOEKEN BIJ LINNAEUS BOEKHANDEL

AUTEURS

AUTEURSPAGINA

Bruno Apitz

Bruno Apitz (1900-1979) wordt in Leipzig als twaalfde kind van een wasvrouw en een tafelzeildrukker geboren. Hij leerde voor stempelsnijder, wordt in 1917 wegens Antioorlogspropaganda gearresteerd en later wegens landverraad tot 18 maanden gevangenis veroordeeld.

Toen de nazi’s aan de macht kwamen, werd Apitz opnieuw Gearresteerd en in 1937 naar het kz Buchenwald gedeporteerd, waar hij tot de bevrijding in mei 1945 gevangen zat. Apitz behoorde tot de oprichters van de Socialistische Eenheidspartij Duitsland (sed) in 1946 en werkte als hoorspelauteur en columnist, maar zijn belevenissen in het kamp en de redding van het Buchenwaldjongetje Stefan Jerzy Zweig lieten hem niet los.

Hij schreef er een filmscenario over dat werd afgekeurd. Bruno Apitz liet zich echter niet ontmoedigen en ging drie jaar lang zonder financiële ondersteuning aan het werk om de tekst te bewerken tot een roman.

Toen hij dit manuscript aan de Cultuurkamer voorlegde, werd het in eerste instantie weer afgewezen, later werden ingrijpende veranderingen geëist. Hij moest vooral het heldhaftige verzet van de communisten beklemtonen. Ten slotte mocht de roman Naakt onder wolven in 1958 in een bescheiden oplage verschijnen, maar was binnen de kortste keren uitverkocht en moest herdrukt worden. De roman werd in 1960 met medewerking van Bruno Apitz alsnog verfilmd. Het opduiken van het oorspronkelijke manuscript was een verrassing. In Apitz’ eerste versie zijn de gevangenen minder heroïsch. De SS’ers en kampbewakers, de zwakken, verraders en meelopers zijn meer genuanceerd beschreven. Onze uitgave is trouw aan dit manuscript.

   

BOEKEN

LEVERBAAR