BESTELLEN

BESTEL DE BOEKEN BIJ LINNAEUS BOEKHANDEL

AUTEURS

AUTEURSPAGINA

Alexander Kluge

Alexander Kluge (Halberstadt, 1932) is een van de veelzijdigste Duitse auteurs en intellectuelen. Hij heeft het genre van documentaire fictie tot ongeëvenaarde literaire hoogte gebracht. Zijn oeuvre omvat tot nu toe 34 boekpublicaties, 36 films en talloze televisieproducties. Hij studeerde rechten, geschiedenis en kerkmuziek in Frankfurt. Hij raakte bevriend met Theodor W. Adorno en werd diens juridische assistent. Op voorspraak van Adorno liep Kluge stage bij de legendarische filmregisseur Fritz Lang.
    In de jaren zestig publiceerde Kluge een aantal literaire teksten die later spraakmakend werden als documentaire fictie. Zijn doorbraak was een verslag van de luchtaanval op Halberstadt op 8 april 1945 vanuit meervoudig perspectief (1977). W.G. Sebald prijst Kluge als een van de weinige literaire auteurs die erin is geslaagd de traumatische gebeurtenissen van de luchtoorlog op een adequate manier te verwoorden.
    Na een periode van buitengewoon succesvolle films maakte Kluge in 2000 een literaire rentree met twee lijvige boekdelen, Chronik der Gefühle. Met een combinatie van feit en fictie verweeft zijn werk de menselijke gevoelens met filosofie, antropologie, geschiedenis en neurowetenschappen. Zijn erudiete stijl wordt vergeleken met die van Thomas Pynchon, Heinrich von Kleist en Paul Verhaeghe. Kluge werd in 2003 bekroond met de hoogste literaire onderscheiding in het Duitse taalgebied: de Georg Büchner Preis.