AGENDA

AGENDA-ITEM

Schumanlezing 2018 Michael Ignatieff bij de Universiteit Maastricht

07-05-2018

Namens de gemeente Maastricht en Maastricht University nodigen wij u van harte uit om de Schumanlezing 2018 van Michael Ignatieff bij te wonen. De lezing, Open Societies New Enemies and the Future of Europe, vindt plaats op maandag 7 mei, om 20:00 uur in de Franz Palm Collegezaal, Tongersestaat 53, Maastricht en is Engelstalig. U kunt zich tot woensdag 3 mei aanmelden door te bellen of te mailen naar het organisatiebureau Studium Generale: 043-388 53 07, sg-mail@maastrichtuniversity.nl. 

Een open samenleving was Karl Poppers idee van het soort vrije samenleving dat Europa moest opbouwen uit de puinhoop die was ontstaan na 1945. Het was een visie gefundeerd op het specifieke idee van wetenschappelijke waarheid en rondom het idee van liberale politiek als social engineering. Deze open samenleving - open voor nieuwe ideeën, voor innovatie, vreemdelingen en de toekomst - was en is een aantrekkelijk ideaal, maar nieuwe vijanden vechten dit van alle kanten aan: nationalisme, autoritarisme, racisme, nieuwe politieke technologische ontwikkelingen.

In de Schumanlezing 2018 reflecteert Michael Ignatieff, auteur, historicus, voormalig politicus en huidige directeur van het CEU Budapest, op het ideaal van een open samenleving en wat er moet gebeuren om dit in Europa te kunnen redden.