AGENDA

AGENDA-ITEM

Boekpresentatie Lia Tilon 'Archivaris van de wereld'

27-11-2017

Boekhandel Stumpel en Uitgeverij Cossee nodigen u van harte uit voor de
boekpresentatie van Archivaris van de wereld, de nieuwe roman van Lia Tilon: Archivaris van de wereld.

Uitgever Christoph Buchwald en redacteur Melle van Loenen zullen Lia Tilon toespreken. Tijdens de presentatie zullen ook unieke autochromes van Albert Kahn getoond worden.

 

In 1908 geeft de rijke Franse bankier Albert Kahn zijn chauffeur Dutertre een hypermoderne camera en vertrouwt hem zijn ideaal toe: alle volkeren van de wereld vastleggen in kleur. Hij is ervan overtuigd dat een ‘Archief van de planeet’ mensen vertrouwd zal maken met elkaar en de angst voor vreemdelingen zal wegnemen. Hij wil met zijn fotoarchief de wereldvrede naderbij brengen.

Dutertre twijfelt en stuntelt met zijn nieuwe camera. Hij volgt cursussen bij Emile Pathé en leest de handleiding van de gebroeders Lumière. Hij gaat op wereldreis en fotografeert schoolgaande meisjes in Japan, monniken in Mongolië en de eerste wolkenkrabbers in New York. Een ongelooflijke collectie kleurenfoto’s ontstaat. Anno 1939 weigert Kahn onder ogen te zien dat zijn project dreigt te mislukken. Zijn villa is in verval, Parijs hangt vol antisemitische aanplakbiljetten, hij heeft niets dan de foto’s om op terug te kijken. Trouw waakt Dutertre over de eeuwige idealist, toont hem alleen díe foto’s die Kahns hoop op een betere wereld in leven kunnen houden. Is hij dan tóch gaan geloven in het levenswerk van Albert Kahn?

Maandag 27 november
Inloop 16.30 u, aanvang 17.00 uur
Boekhandel Stumpel, Grote Noord 81 in Hoorn

Wij verheugen ons op uw komst.
Lia Tilon, Uitgeverij Cossee en Boekhandel Stumpel
Laat u ons weten of en met hoeveel u aanwezig zult zijn?
Graag aanmelden via: bouman@cossee.com